Volumul bilingv „Călători prin București”, de Irina Airinei și Sorin Bordușanu, unul dintre cele mai complexe ghiduri ale Capitalei, a fost lansat marți 30 iunie 2015 la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București.
Prof. dr. Otilia Sârbu a afirmat că volumul este o lucrarea fastuoasă, care propune o reîntoarcere într-un timp mitic. „Bucureștiul autoarei este tot cel de astăzi, dar viu, asumat în tot ce ține de o trăire unică”, a adăugat ea.
Cristian Tiberiu Popescu, conf. dr. la Universitatea Hyperion, a apreciat cartea drept una „remarcabilă atât prin evidențierea personalității orașului, cât și prin atenția acordată detaliilor”. „Sunt sigur că această carte va fi una la care omul revine, care va fi căutată. Sper și cred că ea va avea un destin”, a spus Cristian Tiberiu Popescu.
Sorin Bordușanu, coautor al volumului, a arătat că și-a dorit să prezinte o altă față a Bucureștiului, prin intermediul unor oameni care și-au găsit destinul în orașul lui Bucur.
Printre invitați s-a numărat și Gabriela Mihaela Nastac, director executiv al Asociației Interetnice Anima Fori.
Apărut la Editura Pro Universitaria, volumul, cu o prefață de prof. univ. dr. Adrian Majuru, face parte din grantul „Analiza interdisciplinară a patrimoniului toponimic al Bucureștilor” inițiat în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, director de proiect: dr. Irina Airinei.
„Sorin Bordușanu și Irina Airinei cartografiază una dintre cele mai sensibile hărți urbane, aceea a numelor aparent tăinuite sau foarte des schimbate, cu trecerea generațiilor consumatoare de simboluri. Până la prezenta lucrare, zona denumirilor, de locuri și străzi, rămăsese, pentru București, un spațiu cartografiat doar sporadic. Autorii dovedesc, prin monografia de față, forța multiculturalității în modelarea hărților simbolice ale unui mare oraș, deși de vârstă destul de tânără, cum este Bucureștiul. Cu această lucrare, harta simbolurilor începe să capete primele contururi, oferind câteva direcții de cercetare urbană. Irina Airinei și Sorin Bordușanu mai deschid, însă, un câmp de studiu foarte amplu, și anume acela al orașului multietnic, hrănit, timp de sute de ani, de o puternică emigrație balcanică și apropiat orientală”, apreciază dr. Adrian Majuru, în prefața lucrării.
Cartea „spune că sufletul cetății — Anima Fori — înseamnă conviețuirea interetnică firească în urbea cu străzi ale căror denumiri destăinuie povești, uneori, pe nedrept, uitate”. ”Volumul este un simbol al păcii, deziderat al României și al Israelului în egală măsură”, notează scriitorul G. Mosari, președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română, Tel Aviv.
Lansarea de marți a fost deschisă printr-un recital de vioară susținut de Mircea Dumitrescu, elev la Liceul „G. Enescu”, acompaniat la pian de prof. Olga Babagean.
http://www.agerpres.ro/cultura/2015/07/01/volumul-bilingv-calatori-prin-bucuresti-lansat-la-palatul-sutu-10-47-17
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.