Jocuri populare cazinou la 2023

  1. Jocuri Cu Cele Mai Bune Cazinou Slot Noi 2023: Mai mult, Lucky Luke oferă un bonus VIP special în care, dacă solicitați bonusul, vă veți bucura de tratamentul VIP timp de 14 zile.
  2. Pariuri Blackjack Fără Depunere - Adrian Marsh era de așteptat să se transforme în administratori noul CFO, înlocuindu-l pe Ruth Prior, totuși, în ultima vreme, și-a reconsiderat situația din cauza pandemiei coronavirusului și a ales să rămână cu DS Smith.
  3. Cele Mai Bune Aparate De Slot Online Cu Bonusuri 2023: Există o serie de camere gratuite de bingo disponibile la Mint, dar numai pentru depunerea jucătorilor.

Blackjack pentru bani online joc gratis

Jocuri Automate Cazinou Fără Depozit Gratis
Cred că Preds au ajuns pierde din sistemul lor și va cataramă în jos din nou pentru a avea o mare a doua jumătate.
Top Cazinouri Online In Romania Fara Depunere Initiala
Sloturile cu linii de plată fixe oferă un joc mai simplu.
Cu o temă de mitologie nordică, slotul online Ring Of Odin este un slot cu 5 role, 3 rânduri care oferă 10 linii de plată fixe și o serie întreagă de caracteristici interesante, inclusiv rotiri gratuite, rotiri multiplicatoare și rotiri Draupnir.

Jocuri cele mai bune ruletă populară aparate 2023

Casa De Pariuri In Romania
Fiind una dintre țările cu cazinouri online de top, mulți pariori continuă să obțină mai multe informații și fapte despre cazinou.
Cazinou Joc Cu Blackjack Pentru Bani
Există un alt plus plăcut în jocul bonus – re-declanșatoare.
Păcănele Electronice Gratuite Fără Depunere Și Fără Jocuri De Noroc

Interviu cu prof. univ. dr. ing. Alexandru Ozunu, fost decan al Facultății de Științe și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca

19 aprilie
Interviu cu prof. univ. dr. ing. Alexandru Ozunu, fost decan al Facultății de Științe și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca

PRO UNIVERSITARIA: Ați putea puncta câteva dintre momentele importante din istoria Facultății de științe și Ingineria Mediului?

Alexandru Ozunu: Școala clujeană de știința și ingineria mediului a fost fondată în 2002 de un grup de inițiativă din cadrul facultăților de Geografie, Chimie și Inginerie Chimică, Fizică și Biologie și Geologie, coordonat de profesorul Iustinian Petrescu, primul decan al Facultății. viziunea urmărită de acest grup de inițiativă a fost asigurarea unei pregătiri multidisciplinare și interdisciplinare adecvate viitorilor specialişti de mediu ai României, iar acest proiect s-a materializat în data de 5 februarie 2003, când Senatul și Consiliul de Administrație ale Universităţii babeşbolyai au aprobat înființarea Facultății de Știința Mediului.

PRO UNIVERSITARIA: Care sunt personalitățile de prim rang care au avut/au un aport științific și organizatoric semnificativ la afirmarea Facultății?

Alexandru Ozunu: Trebuie menționați prof. univ. dr. Iustinian Petrescu – decan fondator (2002 2008), prof. univ. dr. Călin Laurențiu baciu, decan (2008-2012), prof. univ. dr. ing. Alexandru Ozunu – decan (2012-2020), acad. prof. univ. dr. Dan Bălteanu, prof. dr. Marcian Bleahu – Profesor Honoris Causa, fost ministru al mediului, dr. Raed Arafat, Profesor Honoris Causa, fondator SMURD, dr. ing. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut – Doctor Honoris Causa, Membru de Onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Zvi Ha Cohen – Profesor Honoris Causa, Universitatea Ben Gurion, Israel, prof. emerit univ. dr. Constantin Cosma, prof. emerit univ. dr. Dumitru Ristoiu etc.

PRO UNIVERSITARIA: Ce trebuie înțeles riguros și corect din numele Facultății? Cum este organizată instituția și ce se studiază concret în cadrul Facultății știința și Ingineria Mediului?

Alexandru Ozunu: Este singura facultate din țară care asigură și promovează convergența celor două domenii de educație și cercetare, Știința Mediului și Ingineria Mediului, în cadrul unui demers coerent, pentru cunoașterea mediului ambiant sub diversele sale aspecte și acțiunile necesare, calificate, bazate pe fundamente științifice și aplicative, pentru protecția acestuia.

PRO UNIVERSITARIA: Cum conștientizați și atrageți absolvenții de liceu în privința nevoii imperioase de specialiști în probleme de mediu la nivel național, european și global?

Alexandru Ozunu: Există un program coerent de acțiuni dedicate elevilor. În acest sens, Facultatea organizează școli de vară pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a (ex., Școala de vară „Educație științifică pentru mediu”), derulează programe de vară în cadrul unor proiecte dedicate învățământului secundar (ex., Proiectul ROSE „Incursiune în labirintul mediului înconjurător – INiMI”). De asemenea, FȘIM sprijină Organizaţia Studenţilor din UBB în derularea proiectului „Junior Summer University” participând la fiecare ediție cu un program de cursuri şi seminarii/laboratoare reprezentative pentru domeniul științei și ingineriei mediului, dedicat elevilor care s-au înscris în acest proiect pentru a simula procesul de învăţare şi evaluare academică în cadrul FȘIM. Periodic, în cadrul Facultății, sunt organizate întâlniri cu elevi de liceu și cadre didactice însoțitoare (ex., Școala altfel), context în care este prezentat specificul FȘIM, infrastructura didactică și de cercetare a acesteia și sunt dezbătute diverse teme de actualitate din domeniul mediului înconjurător. Pentru stimularea interesului față de profesia de specialist ori inginer de mediu, elevii de liceu sunt invitați de către Facultate să participe la Concursul „Marcian Bleahu”, concurs de proiecte pe teme de mediu care, pe lângă oportunitatea de verificare a abilităților și aptitudinilor necesare unei astfel de profesii, reprezintă și un criteriu alternativ de admitere la FȘIM.

Cu diferite ocazii, elevi de liceu sunt atrași și implicați alături de cadre didactice, cercetători și studenți ai Facultății în diferite teme de cercetare pe probleme de mediu (ex., Proiectul „Laboratorul de oportunități”, activități din proiecte ERASMUS ale liceelor, desfășurate în laboratoare ale Facultății etc.). În cadrul evenimentului „Prietenii științei”, organizat anual în ultimii 3 ani, clase de elevi, inclusiv de liceu, participă la ateliere, experimente, demonstrații, concursuri care evidențiază procese fizice, chimice, biologice etc. specifice mediului înconjurător.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, FȘIM organizează campanii de informare, dezbateri publice, activități educative pe tematici de mediu dedicate acestor zile (ex., 2018, dezbatere publică: Deșeurile de plastic și efectele acestora asupra mediului înconjurător, 2019, conferință tematică: Respiră aer curat! Reconectează-te cu natura etc.). Facultatea de Știința și Ingineria Mediului răspunde cu bucurie solicitărilor școlilor de a participa în diferite parteneriate în vederea derulării de activități comune pe teme de mediu, concursuri școlare etc. În fiecare an, reprezentanți ai Facultății efectuează vizite în licee din Cluj-Napoca și alte orașe ale României, dezvăluind liceenilor importanța actuală a specialiștilor de mediu și oportunitatea de a îmbrățișa o astfel de profesie.

PRO UNIVERSITARIA: Există o intensă activitate de cercetare în unitățile, centrele și laboratoarele de profil ale Facultății. Cine beneficiază de rezultatele obținute?

Alexandru Ozunu: Școala de managementul dezastrelor s-a concretizat în cadrul Institutului de Cercetări pentru Sustenabilitate şi Managementul Dezastrelor bazate pe Calcul de Înaltă Performanţă (ISUMADECIP), care funcţionează ca unitate de cercetare a auzelor diverselor tipuri de dezastre, a efectelor acestora din perspectiva sustenabilității, a strategiilor de răspuns adecvate, a efectelor pe termen scurt, mediu şi lung asupra populaţiei, economiei şi mediului, desimulare a dezastrelor şi de elaborare a propunerilor de strategii globale de management sustenabil pentru diferite tipuri de dezastre. Un proiect major dezvoltat este „Evaluarea riscurilor de dezastre la nivel național (RO-RISK), cod SIPOCA 30, 2016-2017”.

În cadrul institutului se realizează și monitorizarea aerosolilor, prin măsurători ale concentraţiilor de particule materiale PM10 și PM2.5 și prin tehnici de teledetecție activă sau pasivă. Sub cupola cercetărilor aplicate de mediu, CERAM (Centrul pentru Cercetări Aplicate de Mediu) reunește cercetători interesați de aspecte privind comportamentul în mediu al unor elemente și compuși chimici, între care radonul și alte elemente din seria sa de dezintegrare, gaze cu influență asupra efectului de seră la nivel planetar și poluanți ce afectează sănătatea umană și starea ecosistemelor. Laboratorul Datare şi Dozimetrie prin Termoluminescență (TL) și Luminescență Stimulată Optic (OSL) – asociat Facultății, este singurul de acest tip în ţara noastră, iar activităţile sale au recunoaştere pe plan internaţional. Conferinţa Internaţională „Legislaţie de Mediu, Ingineria Siguranţei şi Managementul Dezastrelor” – ELSEDIMA este o conferinţă de prestigiu în domeniu, aflată deja la a 12-a ediție, reprezentând o remarcabilă carte de vizită a Facultății de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii „babeş-bolyai” şi o platformă de lansare a iniţiativelor de cooperare ştiinţifică şi pragmatică între universități, centre de cercetare, instituţii guvernamentale şi organizaţii nonguvernamentale care activează în domeniul protecţiei mediului şi al managementului dezastrelor.

PRO UNIVERSITARIA: Cum se situează Facultatea de științe și Ingineria Mediului în interiorul UBB în acest an centenar? Cum a evoluat și care sunt perspectivele?

Alexandru Ozunu: Facultatea de Știința și Ingineria Mediului are o producție de cercetare științifică remarcabilă, cuantificată prin numărul mare de publicații de prestigiu în fluxul internațional (ex: Nature), un număr mare de granturi câștigate prin competiție și prin numărul mare de cadre didactice și cercetători care au mobilități internaționale la universități clasate în topurile internaționale. Astăzi, Facultatea este una dintre cele mai moderne şi dinamice unități de învățământ și cercetare ale Universităţii Babeş-Bolyai, fiind singura din țară care, prin specializările noi și variate, asigură pregătirea academică în probleme de mediu specifice celor două domenii, pe toate cele 3 niveluri – licență, masterat și doctorat.

Detalii eveniment

Categoria: Interviuri

Postează un comentariu

LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON