„2019: sarbatoare in spatiul universitar clujean”

04 decembrie
„2019: sarbatoare in spatiul universitar clujean”

Cunoscută și cotată drept cea mai importantă instituție de învățământ superior din România, Universitatea babeș-bolyai aniversează în acest an Centenarul său. Este un moment unic, de reflecție și bilanț, de bucurie, care certifică longevitatea unui blazon peren al culturii naționale.

Nu cred să fi putut exista un moment mai potrivit pentru o modestă contribuție a Grupului nostru editorial, la această aniversare națională, prin intermediul prezentei ediții-pilot a revistei PRO UNIvERSITARIA, consacrată integral acestui înălțător moment aniversar.

Ideea proiectului nostru, din multe puncte de vedere inedit, este aceea de a prezenta, piesă  cu piesă, un „puzzle” viu și adevărat care să înfățișeze Universitatea, de la fondarea sa și până azi, cu perspectivele care i se întrevăd.

Ne-am străduit să fim pertinenți în dialogurile noastre cu interlocutorii din comunitatea academică a Ubb, cu Rectorul, prorectorii și decanii facultăților universității. Ne-am îngrijit să întrebăm la obiect, să cuprindem idei, informații și opinii care să reflecte viața universitară tumultuoasă de pe Someș. Am fost onorați să inserăm mesaje emoționante din partea unor absolvenți ai Ubb deveniți nume sonore și cu recunoaștere unanimă locală și globală, am consemnat cu bucurie reacțiile mai tinerilor alumni, am notat cu deschidere gândurile și inițiativele principalelor organizații studențești din marea universitate clujeană.

Ne-am concentrat asupra prezentului și am dorit cu obstinație să descoperim fața luminată a Ubb, ridurile trudei întru studiu și creație.

Am căutat informația, cifrele absolute ale statisticii, referințe privind bugetele și  cercetarea, numărul de cursanți, masteranzi, doctoranzi și al cadrelor universitare. Am făcut fișe, mici cărți de identitate ale facultăților de azi, dar am avut grijă să întrebăm de fiecare data despre proiecte de viitor, despre proiecțiile anilor ce vin, despre aspirații.

A ieșit o fotografie de parcurs a Universității babeș-bolyai la ceas de sărbătoare, o poză din vechime, zimțată pe margini, romanțată ușor de suflul patetic și patina nostalgică a discursurilor de moment, în care se distinge drumul Ubb către înainte, căutat cu râvnă și răbdare.

Dacă până în Decembrie 1989 mediul universitar românesc a avut un parcurs stabilit pe baza altor principii, la 30 de ani de la momentul Revoluției sistemul universitar românesc încă se așază și se definește.

În acest context, imaginea și aprecierea de care se bucură pe plan național și international Universitatea babeș-bolyai reprezintă certitudinea imuabilă de care Transilvania și România au atâta nevoie.

Mulțumim celor care conduc destinele Ubb pentru disponibilitatea și sprijinul ireproșabil acordat pentru realizarea acestui proiect editorial important. Ne bucurăm că ideile noastre au reușit să prindă contur în paginile care urmează și tragem nădejde că le veți citiți cu interes.

Anul 2019 a pus Clujului pe creștet o cunună de aniversări importante. Centenarul Ubb e însă bijuteria coroanei!

Detalii eveniment

Categoria: Interviuri

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON