Description
„Nu exista constitutie daca ea nu poate fi pusa in buzunar”
Thomas Paine, (1737 – 1809)
Elaborarea unui manual de Drept constitutional si institutii politice a insemnat apreciem noi, eforturi si cercetari indelungate; el este rezultatul valorificarii unei perioade de gandire si regandire a institutiilor, numai astfel putandu-se inscrie in categoria constructiilor solide si durabile. Suntem la a II-a editie (prima aparand in 2005), iar acest manual se va adresa studentilor, specialistilor, practicienilor, tuturor celor interesati de formarea si dezvoltarea gandirii juridice in contextul statului de drept.
Autorul Tudor Draganu defineste statul ca o institutie „avand ca suport o grupare de oameni asezata pe un spatiu delimitat, capabila de a-si determina singura propria competenta si organizata in vederea exercitarii unor activitati care pot fi grupate in functiile: legislativa, executiva si jurisdictionala.”
Indiferent de formularile folosite in definitia statului de diversi autori, elementele esentiale ale definitiei complete a acestuia sunt urmatoarele: forma de organizare politica a unei colectivitati umane constituite istoric, localizarea geografica, existenta unui grup conducator investit cu atributii de guvernare si de exercitare a autoritatii publice in numele poporului, prerogativa grupului conducator de a stabili si apara ordinea statala si in cadrul acesteia, ordinea juridica.
Din aceasta perspectiva, statul poate sa apara, pe de-o parte, ca ansamblu de institutii investite prin Constitutie, sau in conformitate cu aceasta, cu prerogative de putere si, pe de alta parte ca un fenomen social sintetizand toate actele si faptele prin care se exercita puterea si care au ca rezultat organizarea si coeziune unei colectivitati umane localizate spatial si temporal.
Inlaturarea la 22 decembrie 1989 a regimului politic socialist si a suportului sau constitutional – Constitutia din 21 august 1965 – a avut ca urmare declansarea unui proces legislativ de creare a unor structuri statale, a societatii civile care redau alesilor poporului demnitatea exercițiului suveranitatii, ministrilor responsabilitatea guvernarii, iar magistratilor atributele independentei si inamovibilitatii, obligandu-i totodata, sa se supuna numai legii si sa condamne arbitrariul si abuzul in drept.
Crearea unui nou edificiu statal si juridic, corespunzator principiilor politice si de justitie sociala specifice democratiei constitutionale si statului de drept presupune, insa, formarea unor generatii de juristi in spiritul celor mai democratice conceptii, privind rolul, functiile si mecanismele guvernarii, ca si cerinta impunerii primatului legii. Important este astazi, nu numai sa cunosti definitia conceptului de democratie, ci si principiile si procedurile care fac posibila functionarea ei.
De aceea, purtam recunostinta autorilor citati in lucrare si am avut speranta ca ori de cate ori i-am invocat, acestia ne-au dat acordul in mod imaginar, de a fi in lumea juridica si mulțumim tuturor celor care, intr-un fel sau altul au facut posibila aparitia acestei carti.
Speram ca cititorului sa-i fie e folos lectura acestei carti, asupra careia ne-am aplecat cu abnegatie, pentru a veni in sprijinul celor care se afla in pregatire si formare profesionala continua.
Autoarea
Reviews
There are no reviews yet.