Descriere
Literatura este o arta a cuvantului, o suma de creatii lingvistice care urmeaza diverse principii estetice. Conform DEX, literatura reprezinta o creatie artistica al carei mijloc de exprimare este limba; este asociata cu ideea de fictiune, de imaginatie a scriitorului, care transfigureaza realitatea.
In „Dubla intentie a limbajului si problema stilului”, Tudor Vianu distinge intre intentia tranzitiva si cea reflexiva a limbajului, considerand ca cele doua se afla in raport de inversa proportionalitate. „Opera literara reprezinta o grupare de fapte lingvistice reflexive prinse in pasta si purtate de valul expresiilor tranzitive ale limbii.” Tudor Vianu porneste de la ideea ca acela care vorbeste „comunica si se comunica. O face pentru altii si o face pentru el. In limbaj se elibereaza o stare sufleteasca individuala si se organizeaza un raport social. Considerat in dubla sa intentie, se poate spune ca faptul lingvistic este in aceeasi vreme reflexiv si tranzitiv. Se reflecta in el omul care il produce si sunt atinsi, prin el, toti oamenii care il cunosc.
In manifestarile limbii radiaza un focar interior de viata si primeste caldura si lumina o comunitate omeneasca oarecare.”
Cuvantul este elementul de baza al literaturii, criticul Titu Maiorescu fiind acela care vorbeste despre elementele specifice fiecarei arte. Cuvantului care devine artistic i se ofera noi atribute: sensuri noi, conotatia devenind element primordial, prin modificarea sensului de baza al acestuia. El separa literatura de stiinta, pornind de la ideea ca obiectul stiintei il reprezinta adevarul, in timp ce obiectul literaturii il reprezinta frumosul.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.