Descriere
E-guvernarea (concept cunoscut si in spatele englezismului „e-gov”) este una dintre cele mai – daca nu cea mai interesanta provocare a administrației publice din intreaga lume. De-a lungul studiilor facute, ne-am intalnit cu doua mituri pernicioase care sunt intr-un fel sau altul relationate guvernarii electronice si pe care acest numar al revistei „E-Guvernarea in municipiile Romaniei” isi propune sa le doboare.
Primul mit este acela cum ca „e-gov has failed ” sau, intr-o abordare mai comuna, dar care de fapt rezuma aceeasi propozitie: „guvernarea electronica – vorbe”. Acest mit este pur si simplu fals; exemple ale succesului guvernarii electronice se vor regasi din abundenta in acest studiu. Realitatea este ca putini o inteleg si ii simt prezenta. Putine sunt dubiile pe care le au cercetatorii din acest domeniu legate de viitorul e-government-ului si a utilitatii tehnologiilor de zi cu zi.
Al doilea mit este ca „atunci cand se va implementa, se va lasa cu disponibilitati”. Acesta nu este doar fals, dar reprezinta si un nonsens – o abordare stilizata (si poate exagerata, dar cu atat mai interesanta) care sustine acest punct de vedere poate fi urmarita prin vizionarea filmului „Aftermath – Population Zero ” (difuzat prima data de National Geographic Channel in martie 2008). Trebuie sa intelegem ca cei mai responsabili de lansarea si intretinerea acestui mit sunt cei care „se tin departe” de tehnologia informatiei, cei care inca prefera mijloacele traditionale de guvernare; cu alte cuvinte, analfabetii digitali.
In mod cert aceste mituri nu descurajeaza initiativele ci, in mintea cercetatorilor, se transforma in provocari. Practic, acest numar al revistei are de gand sa prezinte, sub forma de studii de caz, cele mai interesante si mai de succes initiative regasite in plan national, dar si international, cu intentia de a se concretiza, sub forma de modele de urmat, in initiative ale tuturor institutiilor publice din Romania.
Detalii suplimentare referitoare la aceste studii si analize se vor regasi si pe pagina de Internet a proiectului de cercetare: www.primariadigitala.ro (proiect de cercetare al SNSPA nr. R928/20.12.2012).
Lector univ. dr. Catalin I. VRABIE, SNSPA
Recenzii
Nu există recenzii până acum.