Description
„Renunțand la ideia de a deveni mare artista, deși am fost admisa ca solista a Operei Romane intre cele patru candidate reusite la examen, cat și la toate placerile ce mi le-ar fi putut oferi aceasta viața in frumoasa-mi cariera, m-am marginit la activitatea școlara și extra-școlara de inainte, insa de data aceasta mai intensa. Astfel ca in calitate de colaboratoare a distinsei artiste in arta cititului Lucia Calomeri (Ruxandra), lucrai la Teatrul de copii al casei școlarilor pentru buna reușita a șezatorilor ce se țineau la Teatrul Ligii Culturale in fiecare vineri de la ora patru la șapte seara, incepand din luna ianuarie 1938.
Deși activitatea mea s-a desfașurat fara intrerupere de la prima desparțire de soțul meu adica din iulie 1937, totuși a fost mai accentuata un an mai tarziu cand mi-am dat seama ca o inpacare cu acest om este exclusa. Am gasit ca numai prin munca pot sa-mi refac in mare parte viața, singura ce-ți poate aduce satisfacție adevarata, ceea ce s-a și intamplat, ca dupa mai multe manifestari artistice muzicale sa mi se duca faima mai in toata lumea școlareasca și artistica din capitala.
Datorita acestei bune reputațiuni am fost solicitata de catre direcția liceului comercial de fete numarul trei in urma propunerii facuta de maestrul Chirescu, conducatorul societații Corale Carmen din care faceam parte in urma adresei facute de direcția liceului pentru a-i recomanda pe cea mai destoinica profesoara de canto. Am fost invitata, ca singura in care putea pune nadejdie dupa cum a spus maestrul Chirescu, astfel ca inainte cu cateva luni de sarbatorile Paștelui am fost angajata de direcția acestui liceu pentru pregatirea unui concert religios dat cu elevele. Succesul a fost covarșitor astfel ca in septembrie 1937 mi s-au incredințat orele de muzica ce se predau la acest liceu. In calitate de profesoara de canto a liceului m-am ocupat in afara de muzica și de partea artistica, pregatind un spectacol grandios la teatrul Regina Maria care dadu prilejul celor ce se interesa de aproape de bunul mers al liceului, sa scrie cu litere mari in ziarul “Universul” despre apropiatul spectacol ce urma sa se dea cu piesa “Nașterea Domnului” aranjata in intregime de mine, atat textul cat și partea muzicala cuprinzand 22 de coruri, dandu-mi prilejul sa ma disting pentru a doua oara la acest liceu. De data aceasta cu o raspundere mult mai mare, luandu-mi greaua sarcina de a conduce intreg spectacolul, privindu-ma atat partea muzicala cat și cea artistica, plus costumația elevelor, aducandu-mi un succes moral din cele mai frumoase, facand sa se scrie cu litere mari și simțite despre acest mare spectacol ce ieșea din comun. Astfel ca intre alte laude ce se aducea direcției liceului a fost accentuata partea artistica dupa cum urmeaza – „Nașterea Domnului” la teatrul „Regina Maria”. Timp de o ora și jumatate, asistența a urmarit apoi vrajita de admirație, cele cinci tablouri cu 22 de coruri ingerești, reprezentand feeric in lumina de vis și poezie mistica, noaptea sfanta din Betleem, cu nașterea Pruncului Divin in iesle, cu inchinarea Magilor și apoteoza ingerilor, piesa a carei autoare și regizoare a fost doamna profesoara Maria-Ortansa Ionescu, o talentata și neobosita animatoare”…
Reviews
There are no reviews yet.