Descriere
Lucrarea Aspecte de ordine publica si de drept administrativ privind regimul juridic al prostitutiei. Partea a II-a vine drept raspuns la situatia care se contureaza in Romania in domeniile asigurarii ordinii publice si a ordinii de drept in ceea ce priveste fenomenul social al prostitutiei, dat fiind faptul ca noul Cod penal nu mai sanctioneaza aceasta fapta, iar regimul juridic aplicabil acesteia nu a fost deocamdata instituit.
Primul capitol analizeaza reglementarea din tara noastra surprinzand in mod critic ori laudativ, dupa caz, aspecte care se desprind din reglementarea juridica a acestui fenomen social, sau care s-au facut vizibile in procesul aplicarii normelor de drept in vederea apararii si asigurarii ordinii si sigurantei publice, accentul fiind pus pe reglementarile administrative, contraventionale si de ordine publica. Deasemenea, sunt reliefate aspectele pozitive si negative ale reglementarii prostitutiei in sens permisiv, prohibitiv ori limitativ, sunt comentate in mod critic incercarile de reglementare postdecembriste, fiind oferite solutiile pe care autorul le considera a fi cele mai convenabile si oportune in raport cu realitatile juridice si sociale din tara noastra raportate si la contextul international.
Al II-lea capitol este unul care prezinta si analizeaza spete concrete si aspecte practice privind realizarea ordinii publice si infaptuirea justitiei in cazuri de savarsire a unor infractiuni de prostitutie si alte fapte penale conexe, dar surprinde si jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene si pe cea a Curtii Constitutionale a Romaniei.
Partea finala a tezei Aspecte de ordine publica si de drept administrativ privind regimul juridic al prostitutiei. Partea a II-a prezinta cele mai importante si relevante aspecte surprinse in cercetarea doctorala, acestea vizand in special latura juridica, fapt ce nu exclude extragerea unor concluzii si in ceea ce priveste abordarea economica, fiscala, sociopsihologica, culturala, religioasa si geografica a fenomenului. Finalul lucrarii aduce o serie de propuneri legislative privind regimul general de desfasurare licita (autorizata) a practicii, dar si privitoare la unele acte normative in vigoare: Legea nr.61 din 1991, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, Ordonanta Guvernului nr.55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.