Prouniversitaria.ro

Alocuțiune susținută în cadrul Conferinței internaționale „Educație și Creativitate pentru o Societate bazată pe Cunoaștere”, ediția a XV-a, 11-13 noiembrie 2021

Banner prof. univ. dr. ing. Titi Paraschiv

Cea de-a XV-a ediție a conferinței internaționale “Educație și creativitate pentru o societate bazată pe cunoaștere” își desfășoară lucrările în condiții specifice:

– a patra revoluție industrială, digitalizarea profundă, are efecte semnificative în domeniile economic, politic și social. Tehnologia înlocuiește omul în domeniul acțiunii, dar și în domeniul cognitiv și poate și emoțional.

– criza democrației liberale are multiple cauze, de la cele de ordin politic, moral, axiologic până la cele de ordin tehnologic și informațional. Digitalizarea schimbă societatea din temelii punând democrația în situația de a se reinventa sau de a pieri, fenomen recunoscut azi drept marea resetare;

– criza pandemică acționează ca un filtru biologic care desparte pe cei puternici de cei slabi. Cinismul cu care acționează face ca specia umană să fie mai puternică după pandemie. Ea ne arată care sunt erorile cu care am trăit până acum, cerând cu insistență aducerea științei în centrul preocupărilor umane. Omul nu este în competiție nici cu natura, nici cu sine, ci cu puterea lui de a cerceta și de a izbuti să părăsească planeta înainte ca aceasta să devină de nelocuit. Criza pandemică accelerează procesele de digitalizare a lumii creând un cadru nou de manifestare a creativității într-o lume virtuală sau augmentată.

În acest cadru, Conferința oferă prilejul unei analize libere a lumii din perspectivele specialităților universității noastre, reflectate în secțiunile în care se desfășoară lucrările, secțiuni care exprimă dorința de a cuprinde, a măsura și a da socoteală.

Gramatica elementară a lumii face ca lucrurile să se transforme potrivit cu regulile științei. Ele își dau socoteală potrivit cu ordinea timpului, de aceea afirm că cel mai credincios este omul de știință pentru că el, prin lucrul său, vrea să refacă o parte din drumul Creatorului.

Pentru Creator omul nu este un scop, ci un mijloc de transport a inteligenței în tot universul.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON