Alocuțiune susținută în cadrul Conferinței internaționale „Educație și Creativitate pentru o Societate bazată pe Cunoaștere”, ediția a XV-a, 11-13 noiembrie 2021
Este un lucru cunoscut că psihologia a apărut ca ştiinţă la sfârşitul secolului al XIX-lea. Acest fapt nu a fost o întâmplare.
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o întreagă elită intelectuală și de cultură a avut preocupări în domeniul psihologiei. La noi, primul care deschide seria conferinţelor legate de psihologie este chiar întemeietorul culturii româneşti moderne, patronul Universităţii noastre, Titu Maiorescu. Cel care stătea în primul rând şi consemna această serie de conferinţe era Mihai Eminescu.
Intrată pe linia scientismului, psihologia câştigă toate performanţele pe care le oferă ştiinţa, dar, odată cu acestea şi aproximaţia şi incertitudinea unei ştiinţe moderne. Pentru a recâştiga certitudinea primelor preocupări de psihologie din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, invitaţia noastră este să revenim la filozofie, să revenim la certitudine.
Drumul scientismului în psihologia românească este deschis tot de un maiorescian – Constantin Rădulescu Motru, cel care ţine primul curs de psihologie experimentală. Seminarul era susținut de Nae Ionescu.
Postează un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.