Alocuțiune susținută în cadrul Conferinței internaționale „Educație și Creativitate pentru o Societate bazată pe Cunoaștere”, ediția a XV-a, 11-13 noiembrie 2021
Ne aflăm într-un prim proces de adaptare prin care trece întreaga omenire în această perioadă, din toate punctele de vedere ale aspectelor vieţii sociale, economice, politice, de relaţionare, de învăţare, de educaţie etc. Evident că, între transformările care au loc în viaţa noastră de zi cu zi, unele sunt mai puţin semnificative și le depăşim mai uşor. Există însă şi foarte multe lucruri care se schimbă de la o zi pe alta, mai ales în domeniul sănătății, unde, în prezent, trecem printr-o succesiune de valuri repetate ale pandemiei de COVID-19 şi deocamdată, avem doar presupuneri şi răspunsuri la aceste presupuneri, eforturile întregii omeniri canalizându-se în această direcţie. La fel se întâmplă și în ceea ce privește procesul de digitalizare, acel proces prin care suportul pe care-l asigură tehnologia informaţiei şi telecomunicaţiilor îl aduce în toate aspectele vieţii noastre cotidiene din prezent şi, mai ales, din viitor. Aceste două domenii despre care discutam se află în topul cercetării ştiinţifice mondiale în prezent. Mă aştept ca, în viitor, Premiile Nobel și celelalte premii importante ale omenirii să aibă dezvoltări în aceste domenii, care, evident, vor schimba societatea mondială.
Eforturile pe care le depune întreaga comunitate mondială în domeniul cercetării științifice sunt foarte accentuate în această perioadă. În prezent, în topul cercetătorilor la nivel mondial, locul II este ocupat de cercetătorii români, atât cei care se află fizic în România, cât și cei de origine şi naţionalitate română care nu mai sunt în România. Lumea în care trăim ne transformă şi spaţiul fizic devine pentru noi unul în care regulile pe care deja le ştiam încep să se transforme, iar delimitările geografice, politice, sociale, se întrepătrund şi chiar dispar în anumite contexte. În domeniul tehnologiilor informaţiilor sunt foarte multe dezvoltări. Pentru facultate noastră, unele constuie interes din punctul de vedere al cercetării ştiinţifice. Suntem focalizați pe zona de data sciences, adică prelucrarea volumului imens de date pe care putem să-l captăm în prezent, indiferent de tipurile de senzori şi de domeniul de activitate. Domeniul inteligenţei artificiale şi, în special, zona de deep learning – învăţare automată a regulilor noastre fizice şi transformarea acestora în reţele neuronale, vor avea un impact foarte mare în dezvoltarea noastră, în viitor.
De asemenea, suntem preocupaţi de zona de securitate cibernetică, cyber security. Securitatea fizică începe să dispară ca abordare. Constatăm că, în prezent, cele mai sofisticate atacuri au loc în spaţiul virtual. Evident că această zonă va căpăta un loc foarte important alături de domeniul comunicaţiilor. Deja începem să citim şi să aflăm despre noua tehnologie în comunicaţii – tehnologia 6G. 6G duce la viteze de aproape 1000 de ori mai mari decât tehnologia 5G, care în prezent în România nici nu este aprobată, deşi este implementată în anumite domenii de Telekom. Încercăm să ţinem pasul cu aceste trenduri, îi învăţăm pe studenţii noştri despre aceste lucruri. Prin activitatea de cercetare îi învăţăm să studieze, să se adapteze mai bine realităţilor vieţii din prezent şi din viitor.
Postează un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.