![](https://www.prouniversitaria.ro/wp-content/uploads/2022/01/Acvariu-USAMV.jpg)
USAMV Cluj-Napoca: Pești exotici în acvarii noi, investiție de 25.000 de euro
Acvarii noi și investiții de peste 25.000 de euro, printr-un grant de cercetare, la Complexul acvaristic al Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, a anunțat Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
„Înființat în urmă cu aproape 20 de ani, Complexul acvaristic a beneficiat de investiții în ultima perioadă, iar publicul pasionat poate vizita acvariile care găzduiesc peste 70 de specii de pești și amfibieni din diferite zone geografice ale lumii”, se arată într-un comunicat al instituției de învățământ superior. „Ca o noutate: vor putea fi achiziționate plante acvatice și specii de pești exotici, în funcție de disponibilitate”, menționează documentul citat.
Potrivit comunicatului, vizitatorii complexului vor putea achiziţiona peşti, dar şi plante pentru acvariile de acasă. În funcţie de disponibilitate se vor găsi specii Guppy, Xipho, Scalari, Ciclide africane, Microsorum, Anubias, Vallisneria, Echinodorus (preţuri între 5-15 lei/buc.).Unul dintre obiectivele principale ale Complexului acvaristic este acela de a aclimatiza specii de interes cu particularităţi aparte. Punctele principale de atracţie sunt trei specii de sturion protejate şi anume Nisetrul de Dunăre (Acipenser gueldenstaedtii), Nisetrul Siberian (Acipenser baerii) şi Cega (Acipenser ruthenus). Sturionii sunt consideraţi fosile vii, datorită faptului că populează apele planetei noastre de mai bine de 200 milioane ani. Din păcate, populaţiile naturale de sturioni sunt din ce în ce mai ameninţate din cauza pescuitului excesiv, modificării cursurilor apelor, braconajului şi a poluării”, se mai arată în comunicat.
Au fost înfiinţate două noi acvarii cu capacitate de 2.000 de litri, care reproduc medii acvatice specifice unor populaţii de peşti exotici, originari din America de Sud şi Africa, caracterizaţi printr-o diversitate populaţională şi coloristică unice. Materialul aclimatizat este suport de cercetare pentru studenţii specializării Piscicultură, iar investiţiile (în valoare de peste 25.000 euro) au presupus aclimatizarea unor specii mai rare.
Șef lucr. dr. Cristian Coroian, prodecan
Acvariul central, cu un volum de 20.000 litri, găzduieşte specii de peşti de dimensiuni considerabile, regăsite în apele naturale ale României, precum şi specii de peşti de cultură, între care sturioni, crapi sau peşti planctonofagi. Peştii exotici de dimensiuni mici din colecţie ies în evidenţă prin abundenţă, colorit şi comportament. Ei populează un număr de 15 acvarii cu volume cuprinse între 200 şi 2.000 litri.
Programul de vizitare, cu respectarea restricțiilor sanitare în vigoare, este: marți – vineri, între orele 10.00 – 16.00, pe bază de bilete, cu prețuri de 8 lei, respectiv de 4 lei pentru copii, studenți și pensionari.
Postează un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.