Prouniversitaria.ro

UO: Parteneriat cu Universitatea Kapodistriană, cea mai mare instituiție academică a Greciei

O delegație a Universității din Oradea (UO) a vizitat, la sfârșitul săptămânii trecute, cea mai mare universitate a Greciei, Universitatea Kapodistriană din Atena.

Potrivit unui comunicat al instituției de învățământ superior Delegația orădeană a fost condusă de prorectorul instituției, conf. univ. dr. habil. Sorin Borza, și formată din: lect. univ. dr. Eva Szekely, prodecanul Facultății de Litere, preot conf. univ. dr. Viorel Popa, decanul Facultății de Teologie „Ep. dr. Vasile Coman” și preot lect. univ. dr. Florin Tomoioagă, de la aceeași facultate.

Cu prilejul vizitei profesorilor orădeni în capitala greacă, au fost semnate mai multe parteneriate de mobilitate „Erasmus” și au fost stabilite principiile de funcționare a relațiilor dintre unele facultăți sau școli doctorale.

Prima și cea mai importantă întâlnire a delegației orădene a fost cea cu rectorul Universității Kapodistriene, prof. Athanasios Dimopoulos. „Ne-am bucurat de o deschidere specială din partea domnului rector, cu atât mai mult cu cât noi veneam de la o universitate care are o facultate de medicină, iar el este un reputat specialist în oncologie”, a explică prorectorul Sorin Borza. Reprezentanții celor două universități au parafat un acord „Erasmus”, document în baza căruia profesori și studenți, din Atena, respectiv Oradea, vor putea să susțină sau să participe la cursuri, în instituția academică parteneră.

Cel mai important lucru este faptul că am lansat acest parteneriat cu una din universitățile de vârf ale lumii. De cinci ani consecutiv, această universitate este în Top 100 al clasamentului mondial «Top Google Scholar Citations»

Conf. univ. dr. habil. Sorin Borza

La Facultatea de Teologie Ortodoxă a universității ateniene, delegația românească a fost întâmpinată de decanul facultății prof. Christos Karagiannis. În acest cadru, au fost puse bazele colaborării, la nivel de școală doctorală, a celor două facultăți de teologie. „Mai mult, am stabilit ca, pe bază de reciprocitate, studenții și cercetătorii celor două facultăți să aibă acces la resursele de informații pe care bibliotecile electronice ale celor două universități le dețin”, spune Sorin Borza.

Achilleas Chaldaeakes, decanul Facultății de Filosofie a Universității Kapodistriene a fost de acord ca, între cele două universități, să se stabilească o relație de schimb, profesori – studenți, și cu organizarea de cursuri comune, la Atena și Oradea.

„Facultatea de Filosofie are, în componența ei, mai multe departamente ca: muzica, arte… și, desigur, filosofie. Departamente la nivelul cărora am stabilit, de asemenea, să facem schimburi de profesori și studenți”, afirmă prorectorul Universității din Oradea.

În ultima zi a vizitei sale în Grecia, conf. univ. dr. habil. Sorin Borza s-a întâlnit cu prof. Elias Giarenis, omologul său de la Universitatea Ionică din insula Corfu.

„Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, a fost invitat la Universitatea Ionică, prilej cu care va fi semnat un acord «Erasmus», între universitatea noastră și cea din Corfu”, mai spune prorectorul instituției academice orădene.

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON