Prouniversitaria.ro

Studiu de amploare în Maramureș: Peșteri locuite acum 5.000 de ani

Un colectiv de cercetare alcătuit din specialişti de la Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Biologie şi Geologie și de la Clubul de Speologie Montană Baia Mare au efectuat un studiu care demonstrează că în urmă cu 5.000 de ani, în unele zone ale Maramureşului se locuia în peşteri. Finanţarea acestui proiect, care s-a derulat pe o perioadă de câțiva ani, a fost asigurată din bugetul Muzeului.

Sursa foto: CJ Maramureș

„Cercetările efectuate anul acesta la ‘Şura Dracului’ au constat într-o evaluare de teren prin efectuarea unui sondaj arheologic pentru confirmarea unor eşantioane în această zonă. Astfel, au fost descoperite numeroase fragmente ceramice aparţinând Culturii Coţofeni (3.500 – 2.500 a. Chr.) şi oase de animale, fapt care arată o locuire, chiar şi temporară, în acest loc”, a spus Alexandra Rus, responsabilul de comunicare al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, în perioada 2019 – 2020, au fost organizate primele săpături arheologice din apropierea peşterii, pe dealul „Custura Cetăţelei”, în urma cărora au fost descoperite fragmente ceramice, oase de animale, câteva piese şi unelte din fier, aparţinând Eneoliticului (cultura Coţofeni, 3.500 – 2.500 a.Chr.), Epocii Târzii a Bronzului (a doua jumătate a mileniului II a.Chr.) şi perioadei medievale (sec. XIII-XIV p.Chr.).

„Ţinând cont de importanţa descoperirilor atât de la ‘Custura Cetăţelei’, cât şi cele de la ‘Peştera Şura Dracului’, echipa de specialişti a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi-a propus continuarea cercetărilor în această zonă pentru culegerea şi documentarea de informaţii privind condiţiile şi modul de locuire în zona râului Lăpuş în diverse epoci istoric”, a mai spus Alexandra Rus.

Consiliul Judeţean Maramureş, prin Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie, a desfăşurat, în perioada 24 – 30 noiembrie, prima campanie de săpături arheologice într-o peşteră din judeţul Maramureş, la Sălniţa, peştera „Şura Dracului”, comuna Vima Mică.

Postează un comentariu

LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON