Facultăți și domenii ale viitorului, care pot facilita joburi bine plătite
Peste 100.000 de elevi din toată țara urmează să susțină examenul de Bacalaureat în acest an, iar mulți dintre ei se gândesc ce facultate să urmeze pentru a avea un viitor cât mai bun.
Ca de obicei, în vară au loc cele mai mari examene, Evaluarea Națională și Bacalaureatul.
Elevii de clasa a XII-a se gândesc ce facultate să aleagă pentru a se asigura că vor putea beneficia de un job bine plătit. Totuși, elevii trebuie să aibă în vedere și sacrificiile pe care trebuie să le facă pentru a-și asigura locul de muncă bine remunerat.
România are universități care oferă diplome ce facilitează angajarea absolvenților pe salarii chiar și de mii de euro. Statisticile arată că joburile din domenii precum IT, juridic, medical, apărare, dar și management se clasează în topul celor mai bine plătite.
Informatică
Potrivit unui comunicat trimis de INS cu privire la veniturile românilor în luna iunie a.c., cele mai mari salarii sunt în IT. Facultățile din România care facilitează abordarea acestui domeniu sunt: Universitatea Politehnica București (Automatică și Calculatoare); Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea de Vest din Timișoara; Cibernetica ASE; Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Automatică și Calculatoare).
Drept
Analiștii pieței muncii consideră că cei îndreptați spre ramura juridică se pot bucura de venituri consistente, dacă își aleg cu grijă meseria. Potrivit statisticilor, avocații, notarii și în special magistrații reușesc să câștige salarii „de invidiat”.
Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și de Universitatea Titu Maiorescu din București sunt cele care activează în Drept.
Medicină și Stomatologie
Statisticile relevă că medicii au salarii mari, dar tot ele evidențiază că salariile pot varia când vine vorba de domeniul medical, așa că nu toți absolvenții de Medicină câștigă sume uriașe după absolvire.
Să vedem însă care sunt facultățile spre care se poate îndrepta cineva care alege acest domeniu: Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș, Facultatea de Medicină Dentară Cluj-Napoca.
Apărare
Domeniul Apărării a devenit interesant mai ales din perspectiva oferită de apartenența României la NATO. Facultățile de elită din acest domeniu sunt Universitatea Națională de Apărare Carol I din București și Școala de Instruire pentru Comunicaţii, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică de la Sibiu.
Management
Specialiștii în domeniu subliniază că absolvenții facultăților de management sunt printre primii care ocupă funcția de CEO într-o companie. Aceasta în afara veniturilor mari pe care le pot avea.
Facultățile care pot forma un bun manager în România sunt: Facultatea Management din cadrul ASE, Facultatea de Business de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Facultatea de Management de la SNSPA.
Care sunt „facultățile viitorului”
Specialiștii se așteaptă ca în acest an, majoritatea elevilor să aleagă facultățile de viitor din domeniul științelor exacte. Câteva dintre ele sunt Facultatea de Matematică-Informatică sau la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.
Și Facultatea de Inginerie sau cea de Fizică fac parte din „facultățile viitorului”. Potrivit bestjobs.eu, „aproximativ toate profilurile de inginerie de la Universitatea Politehnica merită, atât timp cât industriile se dezvoltă, primesc investiții mari la nivel global, produsele se dezvoltă, deci ingineria rămâne o facultate de viitor”.
Dintre științele umaniste, specialiștii cred că o disciplină care poate asigura un job bine plătit este Dreptul. Fie o companie, fie o persoană fizică are nevoie de un avocat sau consultant juridic, cineva care să cunoască foarte bine legislația.
Nici facultățile de management, marketing şi limbi străine nu trebuie desconsiderate, dar nici cea de psihologie, mai ales că oamenii nu mai sunt atât de reticenți în a avea parte de un consult psihologic.
Multe persoane tind să submineze facultățile de arte, dar cei care au cu adevărat talent în acest domeniu sunt capabili să își creeze o carieră de succes în această sferă de activitate.
De exemplu, reprezentanţii Facultăţii de Arte din Constanţa transmit pe site-ul oficial al instituţiei că „absolvenţii facultăţii sunt licenţiaţi în procent de 100%, marea majoritate a acestora găsindu-şi locuri de muncă în instituţii de învăţământ, de cultură sau cu profil artistic din ţară sau din străinătate, fapt ce confirmă buna lor pregătire în domeniul studiat”.
Postează un comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.