Ponta: Usor-usor, justitia ramane singura putere din Romania

30 noiembrie
Ponta: Usor-usor, justitia ramane singura putere din Romania

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că, „ușor-ușor”, justiția rămâne singura putere din România, subliniind că își dorește ca cetățean ca acest domeniu să fie mai eficient și responsabil atunci când greșește.
„Cred că ușor-ușor — și cred că este singurul lucru pe care îl spun — justiția rămâne singura putere din România, celelalte se subordonează. Orice decizie a Parlamentului și a Guvernului este imediat cenzurabilă de către justiție, poate că este o evoluție bună”, a declarat premierul la lansarea cărții „Statul sunt EU! Un raport asupra politizării justiției românești”, semnată de prof. univ. dr. Alexandru Radu și lector univ. dr. Daniel Buti.

Potrivit lui, justiția este un serviciu public ca și Sănătatea, Educația și Armata.

„Deocamdată este singura putere care nu răspunde atunci când greșește. Noi toți ceilalți răspundem în fața justiției atunci când greșim. Justiția, dacă cumva greșește, vorbesc ipotetic, nu răspunde și mă gândesc numai la faptul că prin hotărâri judecătorești s-a retrocedat o suprafață egală cu a României, Bulgariei și cred că o jumătate din Ucraina în ultimii ani. Statul român are de plătit în următorii 20 de ani mai mult decât putem produce noi toți vreodată. Și printr-o decizie a justiției singura operă a lui Constantin Brâncuși din România a fost retrocedată, deși la dosar erau toate documentele care arătau că a fost cumpărată de statul român”, a mai afirmat Ponta.

Premierul a subliniat că politicul se supune justiției, și nu invers, adăugând că are foarte multe opinii și proiecte cu privire la justiție, dar că nu are voie să vorbească despre ele.

Șeful Executivului s-a referit și la acordul de coabitare instituțională cu președintele, precizând că la o discuție pe această temă ar trebui să participe toți cei patru actori implicați, însă a arătat că dintre aceștia „unul spune că a fost o păcăleală, celălalt că nici nu a fost acolo, al treilea este în justiție și nu are cum să spună” iar el este singurul „supraviețuitor”.

„Acel acord, din punctul meu de vedere, a fost un acord cu acele instituții și acei parteneri ai României cu care am considerat că trebuie să colaborăm în continuare și care îl susținuseră pe Traian Băsescu în criza din 2012”, a arătat Ponta.

El a susținut că nu a semnat acordul de colaborare cu Traian Băsescu, ci cu anumiți actori instituționali, care și-au respectat în mare parte prevederile documentului, și că șeful statului era „doar un mandatar”.

De asemenea, a precizat că textul acordului de colaborare instituțională a fost scris de consilierul prezidențial Iulian Chifu și corectat de Liviu Dragnea și Radu Stroe.

La lansarea volumului, care a avut loc la Biblioteca Națională a României, au mai participat deputatul PNL Petre Roman, consilierul onorific al premierului, Gyorgy Frunda, politologii Daniel Barbu și Andrei Țăranu.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin)

http://gov.ro/ro/stiri/premierul-victor-ponta-a-participat-la-evenimentul-de-lansare-a-cartii-statul-sunt-eu&page=1

http://www.mediafaxfoto.ro/Photos.aspx?t=LANSARE+DE+CARTE+-+STATUL+SUNT+EU

Sursa: http://www.agerpres.ro/politica/2014/09/17/ponta-usor-usor-justitia-ramane-singura-putere-din-romania-17-45-11

Detalii eveniment

Categoria: Pro Universitaria în presă

Postează un comentariu

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON