Curtea de conturi Europeana in prevederile tfue si ale legislatiei derivate

Cod: 8752

ISBN: 978-606-647-370-5

Editura: Editura Pro Universitaria

Data aparitiei: 12-2014

Colectia: Stiinte economice

Pagini: 172

Format: Academic

Disponibilitate: rezervare

Curtea de conturi Europeana in prevederile tfue si ale legislatiei derivate

Un breviar al elementelor-cheie privind auditul

Autor(i): Bostan Ionel , Hurjui Ioan

25 lei

rezerva

Reprezentand o instituție importanta a Uniunii Europene (UE), inființata prin tratat, Curtea de Conturi Europeana (CCE) iși desfașoara activitațile de audit intr-un cadru interinstituțional stabilit prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al UE.

Prin activitatea celor 28 de membri ai sai, CCE examineaza legalitatea veniturilor si cheltuielilor UE, asigura buna gestiune financiara și semnaleaza (prin rapoarte catre Parlamentul European) orice neregula depistata.
Spicuind din TFUE, reținem ca respectivii membri nu pot exercita nicio alta activitate profesionala, indiferent ca este remunerata ori se desfașoara pe baza de voluntariat. In același timp, le sunt aplicabile Dispozitiile Protocolului referitoare la privilegiile si imunitatile Comunitatilor Europene care ii privesc pe judecatorii Curtii de Justitie a UE.

In activitatea lor, ”membrii Curții de Conturi nu solicita si nici nu accepta instructiuni de la nici un guvern si de la nici un alt organism” (art. 286., al.3, TFUE). Dat fiind statutul special al instituției in cauza, aceștia au anumite obligații și dupa incheierea mandatului. Intre acestea, pe cea de onestitate si prudenta in a accepta anumite functii sau avantaje.

Carti din aceeasi categorie