Traiectorii ale institutionalizarii Gratierii individuale, Grațierii colective si Liberarii conditionate Studiu de caz: Romania, 1990-2020 Rezultatele cercetarii pentru fiecare penitenciar vizitat. Vol. III

68,00 lei

Categorii: , Cod: 13056Autor: Costea Vladimir-AdrianData apariție: 01-03-2021 Cuprins Răsfoiește

Descriere

Perspectiva provocatoare pe care lucrarea o propune pune accentul asupra ințelegeriii universului carceral in raport cu spațiul psihosocial in cadrul caruia se manifesta, in mod vizibil, violența fizica și simbolica, determinata de raporturile de status și de putere, pe baza carora persoanele private de libertate sunt imparțite in trei categorii distincte: (1) “VIP-uri” (dominanți); (2) “sclavi” (dominați); (3) “anonimi”. Experiența carcerala devine astfel eminamente diferita, in raport cu dobandirea și recunoașterea unei poziții de status și de putere, aspect care particularizeaza natura universului carceral. Acest studiu se raporteaza, de asemenea, la politicile de reforma penala aplicate simultan cu dinamicile nivelului de ocupare și de organizare a mediului carceral, pentru a evidenția rolul factorilor care influențeaza decizia titularului dreptului acordarii masurilor de clementa (gratierea individuala, gratierea colectiva, amnistia) și a masurilor privind liberarea condiționata, in Romania, in perioada 1990-2020.  
Obiectivul general al cercetarii consta in analiza evolutiei institutiilor Gratierii individuale, Gratierii colective și a Liberarii conditionate, pentru a evalua modul in care se produce institutionalizarea, dezinstitutionalizarea, respectiv reinstitutionalizarea,  din perspectiva modificarilor (treptate sau bruste) survenite asupra acestor institutii. Obiectivul secundar al cercetarii este reprezentat de identificarea dinamicii indicelui de ocupare al penitenciarelor din Romania și a condițiilor din detenție, in raport cu traiectoriile instituționalizarii, dezinstituționalizarii și reinstitutionalizarii masurilor de liberare inainte de termen. 
Ipoteza principala a studiului de cercetare pleaca de la premisa ca acțiunea factorilor exogeni limiteaza puterea absoluta a titularului dreptului de acordare a grațierii individuale si a gratierii colective, respectiv a liberarii conditionate. Explicit, cererile privind acordarea masurilor de clemența, respectiv revocarea acestora sunt dependente de schimbarile bruște survenite asupra cadrului legal evolutiv, contextului politic dinamic, presiunilor exercitate de o parte a societații civile, simultan cu strategiile de promovare și legitimare personala variate utilizate de titularul dreptului de acordare a masurilor de clementa și de liberare condiționata, in perioada 1990-2020. 
Mai mult, ipoteza secundara a acestui studiu surprinde schimbarile bruște survenite asupra arhitecturii instituționale a Grațierii individuale, Grațierii colective, respectiv a Liberarii condiționate. Traiectoriilor instituționalizarii produc modificari pe termen scurt in vederea remedierii problemelor existente in penitenciarele din Romania, legate de condițiile de detenție și de dinamica supraaglomerarii. 

Informații suplimentare

Titlu

Traiectorii ale institutionalizarii Gratierii individuale, Grațierii colective si Liberarii conditionate Studiu de caz: Romania, 1990-2020 Rezultatele cercetarii pentru fiecare penitenciar vizitat. Vol. III

Preț

68,00

ISBN

978-606-26-1318-1

Format

Academic

Pagini

423

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Traiectorii ale institutionalizarii Gratierii individuale, Grațierii colective si Liberarii conditionate Studiu de caz: Romania, 1990-2020 Rezultatele cercetarii pentru fiecare penitenciar vizitat. Vol. III”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON