Descriere
La inceput de mileniu III, este mai adevarata ca niciodata afirmatia lui Pitagora de acum 26 de secole,: „Totul este numar!” Daca poti asocia unui fenomen si o expresie numerica, dovedesti ca stii ceva despre acel fenomen!
Statistica este stiinta si in acelasi timp arta culegerii, prelucrarii si analizei datelor cu ajutorul metodelor specifice care se bazeaza pe gandirea statistica. De exemplu, interpretarea in medie, si ma refer aici la familiara medie aritmetica, ne permite sa retinem ceea ce este esential si tipic in diferitele forme individuale de manifestare ale fenomenelor.
Cursul de statistica constituie un suport stiintific adecvat pentru studierea fenomenelor sociale si economice, a regularitatilor cu care aceste se produc, precum si pentru determinarea gradului de influenta a diferitilor factori care actioneaza asupra acestor fenomene.
Sarcina statisticii este de a ne arata si apoi de a ne invata sa practicam noi moduri de gandire care sunt eficace in descrierea comportamentului colectivitatilor studiate.
In acest context, lucrarea de fata prezinta succesiv, de la simplu la complex, principalele metode statistice care ofera deprinderea de a rationa si de interpreta logic informatiile, cu scopul de a fundamenta in deplina concordanta cunostintecompetente, deciziile dintr-un anumit domeniu de activitate.
Problematica tratata in urmatoarele pagini corespunde programei analitice a cursului universitar de Statistica.
Lucrarea Statistica se adreseaza studentilor din invatamantul superior economic, cele mai diverse specializari, dar si studentilor din domeniul stiintelor sociale, politice sau administrative, interesati, mai ales de cunoasterea categoriilor si metodelor de analiza a nivelului de trai al populatiei.
Dragi studenti, nu invatati pe de rost formulele! Incercati sa intelegeti mecanismul care sta la baza lor si veti constata ca tot ceea ce pare, la prima vedere, dificil sau complicat este, in realitate, nesperat de simplu. Procesul invatarii presupune atitudine, perseverenta, concentrare, exercitiu, adica eforturi. Sunt convinsa ca eforturile depuse de dumneavoastra pe caile cunoasterii vor fi rasplatite. Adresez, in mod special, multumirile mele D-nei prof. univ. dr. Elena-Maria Biji care m-a insotit cu mintea si cu sufletul oferindu-mi sprijinul generos in toate demersurile profesionale.
In scopul imbunatatirii continutului unei viitoare editii imi manifest intreaga disponibilitate pentru observatii si sugestii din partea cititorilor.
Marinella Turdean
Recenzii
Nu există recenzii până acum.