Descriere
Denumirea de “Model simplificat de elaborare a strategiei unei intreprinderi” se justifica prin faptul ca se foloseste o nomenclarura de fabricatie redusa, produsele se compun dintr-un numar mic de repere, procesul tehnologic este simplu, iar numarul de materii prime care intra in componenta produselor este redus. Am apelat la o astfel de simplificare pentru ca un student, sau un numar mic de studenti sa aiba posibilitatea, in timpul pe care-l au la dispozitie, sa parcurga toate etapele de elaborare a strategiei, chiar daca unele vor fi mai detaliate decat altele.
Aceasta varianta a proiectului economic reprezinta rezultatul adaptarilor, actualizarilor si perfectionarilor continue a unei initiative, care s-a concretizat intr-o prima varianta, a unui grup de specialisti din practica si din domeniul universitar, intre care trebuie sa mentionam in primul rand pe: profesorul Constantin Pintilie si economistii Petre Rosca si Vasile Clonda. Pe parcursul dezvoltarii cunoasterii in domeniul economic, respectiva varianta a suferit modificari prin adaugiri si perfectionari, astfel incat au fost elaborate mai multe variante coordonate de diferiti specialisti, in special din domeniul invatamantului superior economic. Un exemplu este varianta de proiect aparuta in anul 1986 la Editura ASE sub denuirea “Proiect economic de an privind conducerea, organizarea si gestiunea activitatii economicosociale a unei intreprinderi industriale”, sub coordonarea prof. univ. dr. Constantin Barbulescu, iar autorii erau profesorii Tiberiu Zorlentan, Eugen Burdus, Ion Verboncu, Ioan Ursachi, Mihai Pricop si Ioan Radu.
Intre cei care si-au adus un aport important la dezvoltarea si imbunatatirea structurii si continutului acestui proiect mentionam pe profesorii: Tiberiu Zorlentan, Eugen Burdus, Ion Verboncu, Ioan Ursachi, Mihai Pricop, Ioan Radu, Ioan Ratiu, Constantin Bagu. Actuala varianta de proiect cuprinde toate etapele elaborarii unei strategii, dar unele dintre acestea sunt parcurse mai succint, fie prin simplificarea lucrarilor, fie datorita intentiei de a evita suprapunerea cu alte discipline. Cu toate acestea, consideram ca prin elaborarea unei variante individuale, fiecare cursant va dobandi abilitatile necesare pentru a fi capabil, ca in practica sa poata elabora singur, sau in colaborare cu un grup de specialisti a unei strategii pentru o organizatie.
Prof. univ. dr. Eugen Burdus
Recenzii
Nu există recenzii până acum.