Postcomunismul romanesc. Sistemul politic: structura si functionare

35,00 lei

Descriere

Pe 1 ianuarie 2007, la aproape doua decenii de la prabusirea regimului comunist, Romania a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, eveniment istoric cu semnificatia recunoasterii progreselor democratice realizate in timp de societatea romaneasca postcomunista. Ulterior, ca parte a procesului de integrare europeana, Romania a continuat sa inregistreze schimbari in ceea ce priveste arhitectura institutionala si regulile functionale din spatiul politic. Toata aceasta dinamica, acoperind perioada primului sfert de veac al Romaniei postcomuniste, este analizata in lucrarea de fata pentru a contura pattern-ul sistemului politic romanesc.

Urmarind un astfel de scop, lucrarea se adreseaza, in primul rand, studentilor si cercetatorilor din sfera stiintei politice, dar si celor din domenii conexe, precum dreptul sau istoria. Totodata, ea constituie un reper teoretic pentru orice cititor interesat de analiza postcomunismului romanesc.

Volumul are la baza ultima editie a lucrarii noastre Sistemul politic romanesc (ed. Pro Universitaria, 2010), de la care preia si formula combinata de redactare – note de curs si crestomatie. Totusi, doua sectiuni sunt complet noi, toate celelalte fiind adnotate si dezvoltate in acord cu schimbarile intervenite in sistemul institutiilor politice romanesti. Fiecare capitol trateaza o tematica specifica, abordata cu instrumentele teoretico-metodologice ale politologului, perspective conexe, precum cele istorice, juridice sau sociologice, intregind analiza. Ca prezentare, am optat pentru formula notelor de curs, in acord cu menirea preponderent didactica a lucrarii. Ultimul capitol include schema sistemului politic romanesc si teme de discutie. Analiza tematicii abordate este extinsa prin intermediul unei selectii relevante de fragmente din lucrari in principal ale unor autori romani, care concura la configurarea sistemului politic din Romania postcomunista. Textele alese pentru crestomatie, redate sub titulatura „Lecturi suplimentare”, sunt citate in forma originala, cu exceptia notelor care au fost mentionate in text, intre paranteze patrate. Acolo unde a fost necesar, interventia noastra in textul citat este evidentiata prin formula: nota noastra (n.n.).

Finalul lucrarii reunește, sub forma de anexe, documente și date statistice care concura la completarea tabloului sistemului politic si, totodata, stimuleaza analiza multivariata a postcomunismului romanesc.

Prof. univ. dr. Alexandru Radu
Lector univ. dr. Daniel Buti

Informații suplimentare

Titlu

Postcomunismul romanesc. Sistemul politic: structura si functionare

Preț

35,00

ISBN

978-606-26-0465-3

Format

ACADEMIC

Pagini

288

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Postcomunismul romanesc. Sistemul politic: structura si functionare”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON