Moneda

35,00 lei

Descriere

Noțiunea de „moneda” isi are originea in latinescul „moneta” al zeitei romane Iunona (Iunon Moneta), in templul careia statul roman și-a instalat unul din primele ateliere de batere a pieselor monetare, care aveau imprimate pe una din fete chipul zeitei. Astfel, in templul zeitei Iunona de pe Capitoliul din Roma au fost „batute” piesele din metal prin care se celebra victoria Romei asupra Regelui Epirului, in anul 275 inainte de Cristos. Sensul consacrat al monedei in literatura de specialitate este cel de: „ban de metal (rar de hartie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat; ban de metal (de valoare mica); maruntis”.

Moneda este definita atat indirect, prin evidențierea functiilor sale, cat si direct, prin intermediul continutului, iar in acest sens, definițiile monedei, enunțate de-a lungul timpului, surprind aspecte legate de functiile si rolul indeplinit in cadrul economiei. Așadar, monedei, instrument de utilitate permanenta pentru toti agentii economici, unii cercetatori i-au atribuit doua caracteristici esentiale, si anume: de a reprezenta si de a masura orice valoare, iar altii, privind-o doar prin prisma caracteristicilor sale subiective, au definit moneda ca o conventie sociala, artificiala. Exista și a treia categorie de cercetatori care prezinta moneda intr-o dubla acceptiune: atat ca marfa, cat si ca o creanta asupra emitentului sau a economiei.

Cert este ca, periodic s-a revenit asupra definirii monedei, ca o consecinta a trans¬formarii unor aspecte considerate la un moment dat nesemnificative, dar care, ulterior, ca urmare a schimbarilor manifestate in economie, au schimbat esential modul de interpretare. In continuare vom prezenta cateva dintre definițiile monedei regasite in literatura de specialitate. Astfel, intr-o prima definitie, moneda reprezinta „ansamblul mijloacelor de plata direct utilizabile pentru a efectua platile pe pietele de bunuri si servicii, respectiv ansamblul de active acceptate pretutindeni, de catre toti si totdeauna pentru a regla datoriile generate prin schimbul de marfuri”. In cadrul acestei prime definiții, moneda apare ca un activ care poate fi detinut, schimbat, imprumutat sau conservat. Pentru a fi acceptata de catre toti, valoarea monedei trebuie sa se bazeze pe increderea acelora care o dețin sau o vor detine, incredere circumscrisa unei anumite comunitati nationale sau internationale.

O alta definiție aparține economistului roman Costin Kirițescu. Acesta, in lucrarea sa „Moneda, mica enciclopedie”, definește moneda ca fiind: „piesele din metal – aur, argint, cupru etc. – care se prezinta in general sub forma de disc plat si servesc ca mijloc de circulatie, de plata si eventual – atunci cand merita – de tezaurizare” . Și profesorul Marin Oprițescu definește moneda considerand ca aceasta reprezinta „in-strumentul de schimb care permite cumpararea imediata a tuturor bunurilor, serviciilor si titlurilor, fara costuri de tranzactie si costuri de asteptare si care isi pastreaza valoarea intre doua schimburi” .

Informații suplimentare

Titlu

Moneda

Preț

35,00

ISBN

978-606-26-0508-7

Format

Academic

Pagini

252

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Moneda”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON