Descriere
Jocul de baschet poate fi analizat prin prisma a numeroase criterii pentru optimizarea performantei sportive. Marile competitii internationale demonstreaza ritmul rapid al jocului, desfasurarea dinamica alternativa a fazelor de atac si aparare, determinata in special de cresterea vitezei de executie a procedeelor tehnice si actiunilor tactice individuale, atat in atac cat si in aparare.
Baschetul este un sport in care executiile tehnice la nivel de inalta maiestrie sportiva se dovedesc a fi insuficiente pentru asigurarea victoriei. Jucatorii trebuie sa aiba o pregatire complexa, o capacitate psihica optima pentru a putea contribui la cresterea capacitatii de performanta.
Analiza comunicarii verbale si nonverbale in baschetul de performanta la echipele de juniori si cunoasterea de catre antrenori si sportivi a acestor forme de comunicare, cu scopul de a le folosi in pregatirea sportivilor pentru atingerea inaltelor performante sportive, sunt preocupari de actualitate ale structurilor de management al baschetului.
Comunicarea reprezinta un domeniu de larg interes pentru cercetatorii din diverse domenii. Un studiu desfasurat la sfarsitul anului 2007 (Pop C.L., 2008) , la care au participat 7400 de elevi cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani, releva ca majoritatea acestor tineri considera ca au probleme de comunicare cu profesorii lor si ca atat profesorii cat si parintii sunt dezinteresati de opiniile lor si nu-i asculta.
Asadar, problematica pe care o presupune fenomenul comunicarii in echipa de baschet juniori se intinde pe un domeniu foarte vast de cercetare, urmarind arii de interes precum capacitatea de comunicare ca aptitudine individuala, aspecte ale mediului socio-cultural in care se desfasoara comunicarea, cadrul institutional specific (scoala, clubul sportiv etc.), varsta de 15-16 ani cu caracteristicile ei distinctive legate de dezvoltarea personalitatii.
Un alt element important luat in considerare la dezvoltarea acestei cercetari este predarea in echipa (team-teaching), concept pe larg explicat intr-un capitol separat al lucrarii „Comunicarea eficienta” (Panisoara, I-O, 2008) , cu referire directa la procesul predarii in sistemul de invatamant.
O alta latura a pregatirii, care se afla in centrul preocuparilor specialistilor implicati in formarea si dezvoltarea sportivilor de performanta in baschet este perceperea tendintei de desfasurare a comunicarii, pentru a putea analiza si a pune in aplicare corect si eficient relatiile interpersonale din cadrul grupului, comportamentul coechipierilor, adevarul, increderea, relatiile in fazele de joc, desfasurarea si obiectivizarea procesului de antrenament.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.