Intalnire cu scriitorii romani de ieri si de azi

35,00 lei

Categorii: , Cod: 10168Autor: Cîrstea Mihaela DanielaData apariție: 18-05-2016 Cuprins Răsfoiește

Descriere

Literatura este o arta a cuvantului, o suma de creatii lingvistice care urmeaza diverse principii estetice. Conform DEX, literatura reprezinta o creatie artistica al carei mijloc de exprimare este limba; este asociata cu ideea de fictiune, de imaginatie a scriitorului, care transfigureaza realitatea.

In „Dubla intentie a limbajului si problema stilului”, Tudor Vianu distinge intre intentia tranzitiva si cea reflexiva a limbajului, considerand ca cele doua se afla in raport de inversa proportionalitate. „Opera literara reprezinta o grupare de fapte lingvistice reflexive prinse in pasta si purtate de valul expresiilor tranzitive ale limbii.” Tudor Vianu porneste de la ideea ca acela care vorbeste „comunica si se comunica. O face pentru altii si o face pentru el. In limbaj se elibereaza o stare sufleteasca individuala si se organizeaza un raport social. Considerat in dubla sa intentie, se poate spune ca faptul lingvistic este in aceeasi vreme reflexiv si tranzitiv. Se reflecta in el omul care il produce si sunt atinsi, prin el, toti oamenii care il cunosc.

In manifestarile limbii radiaza un focar interior de viata si primeste caldura si lumina o comunitate omeneasca oarecare.”
Cuvantul este elementul de baza al literaturii, criticul Titu Maiorescu fiind acela care vorbeste despre elementele specifice fiecarei arte. Cuvantului care devine artistic i se ofera noi atribute: sensuri noi, conotatia devenind element primordial, prin modificarea sensului de baza al acestuia. El separa literatura de stiinta, pornind de la ideea ca obiectul stiintei il reprezinta adevarul, in timp ce obiectul literaturii il reprezinta frumosul.

Informații suplimentare

Titlu

Intalnire cu scriitorii romani de ieri si de azi

Preț

35,00

ISBN

978-606-26-0277-2

Format

A5

Pagini

296

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Intalnire cu scriitorii romani de ieri si de azi”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON