Institutii politice si administrative -in statele nordice

50,00 lei

Stoc epuizat

Rezervă Categorii: , Cod: 12672Autor: Gilia ClaudiaData apariție: 09-09-2020 Cuprins Răsfoiește

Descriere

Lucrarea „Instituții politice și administrative in statele nordice” prezinta cititorului, de o maniera detaliata, modul de desemnare, organizare, funcționare și competențele autoritaților publice din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, precum și modul in care administrația publica iși desfașoara activitatea in aceste state.

Statele nordice ocupa un loc aparte in cadrul democrațiilor moderne. Deși de dimensiuni reduse, aceste state au atras permanent interesul cercetatorilor prin modul lor de organizare, prin modelele de guvernare politica, economica sau sociala pe care le-au implementat. Statele nordice, devenite modele ale democrației consolidate, se afla permanent in topul criteriilor dupa care sunt evaluate statele democratice.

Sistemelor de guvernare din țarile nordice le-aș atribui urmatoarele caracteristici definitorii: stabilitate, coeziune politica și sociala, dialog, consens și social-democrație. Caracterizate prin concilierea capitalismului cu egalitatea sociala, prin democrație exemplara și transparenta, prin cultura pacii, statele nordice constituie modele pentru democrațiile aflate la inceput de drum. Provocarile secolului XXI și-au pus amprenta și asupra sistemelor de guvernare din statele nordice. Multiplele reforme au transformat arhitectura Statului –providența. Problematica cetațeniei și a solidaritații au fost afectate de fluxurile migraționiste și au devenit din ce in ce mai sensibile, mai ales, in Danemarca și Suedia.

Administrația in statele nordice se bazeaza pe principiile descentralizarii și autonomiei locale. Autonomia locala constituie o tradiție veche in aceste state, pe care o gasim reglementata in Danemarca inca din 1841, in Norvegia din 1837, in Suedia din 1862, iar in Finlanda din 1865. Evoluțiile economice și sociale au impus reformarea colectivitaților locale, in vederea eficientizarii serviciilor publice și a eficienței și raționalizarii cheltuielilor publice.

Democrația necesita evoluție și adaptare, și pentru aceasta, statele nordice pun in valoare doua principii definitorii ale evoluției lor: libertatea și egalitatea.

Informații suplimentare

Titlu

Institutii politice si administrative -in statele nordice

Preț

50,00

ISBN

978-606-26-1186-6

Format

Academic

Pagini

225

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Institutii politice si administrative -in statele nordice”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON