Contracte de valorificare a drepturilor patrimoniale de autor

25,00 lei

Stoc epuizat

Rezervă Categorii: , Cod: 7569Autor: Florea BujorelData apariție: 23-08-2013 Cuprins Răsfoiește

Descriere

Interesul deosebit al teoreticienilor, dar mai ales al practicienilor juriști pentru instituția contractelor se impune ca o realitate de necontestat, in special dupa punerea in aplicare a Codului civil din 2009.
Acest act normativ nu a reglementat și nici nu putea sa reglementeze toate tipurile de contracte care iși au sediul in legi speciale, printre acestea situandu-se și cele din material valorificarii drepturilor patrimoniale de autor.
Actele juridice din categoria contractelor nu se rezuma doar la a consemna voințele juridice ale parților contractante, ci ele constituie instrumente indispensabile pentru nașterea, modificarea, derularea și stingerea raporturilor juridice atat de necesare evoluției universului uman.
Intr-o lume a transformarilor profunde și accelerate, preocupata mai mult ca oricand de obținerea de foloase materiale, rolul juriștilor este de a asigura respectarea principiilor și instituțiilor de drept, astfel incat contractele sa reprezinte mijloace utile pentru valorificarea experienței umane bazate pe echitate, dreptate și adevar.
Contractele de valorificare a drepturilor patrimoniale de autor au fost examinate in cuprinsul lucrarii prin prisma particularitaților pe care le imbraca, dar și in legatura cu alte instituții de drept civil, astfel cum acestea sunt reglementate in noul Cod civil.
Incursiunile și trimiterile la instituțiile prevazute in noul Cod civil reflecta imprejurarea ca tipurile de contracte analizate nu sunt integrate in corpul reglementarilor adoptate prin acest act normativ, chiar daca legiuitorul a intenționat sa imbrațișeze concepția monista a unitații dreptului privat.Cum aceasta lacuna a Codului civil in vigoare și anume absența din cuprinsul sau a reglementarii contractelor de valorificare a drepturilor patrimoniale de autor este mai greu de acoperit, propunem, de lege ferenda, completarea Legii nr. 8/1996, astfel ca aceasta sa fie corelata cu principiile generale cuprinse in Codul civil in materia convențiilor.Pana la realizarea acestui demers legislativ, opinam ca litigiile aflate pe rolul instanțelor de judecata izvorate din executarea contractelor de valorificare a drepturilor patrimoniale de autor trebuie soluționate, sub
aspect substanțial, atat in baza Legii nr. 8/1996, cat și prin aplicarea dispozițiilor generale ale Codului civil consacrate contractelor.
Totodata, instanțele de judecata vor trebui sa țina seama de jurisprudența interna și europeana, precum și de efectele evoluției fascinante a condițiilor tehnologice de creare a operelor literare, artistice sau științifice in ceea ce privește interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale incidente.

Autorul

Informații suplimentare

Titlu

Contracte de valorificare a drepturilor patrimoniale de autor

Preț

25,00

ISBN

978-606-647-783-3

Format

Academic

Pagini

212

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Contracte de valorificare a drepturilor patrimoniale de autor”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON