Constantin Noica. De la gazetarie la gandirea speculativa

54,00 lei

Categorii: , Cod: 12706Autor: Dur IonData apariție: 07-10-2020 Cuprins Răsfoiește

Descriere

Cartea infațișeaza un Noica situat intre doua puncte cardinale ale operei: publicistica, pe de o parte, gandire speculativa, pe de alta, poli intre care a facut mai totdeauna un pelerinaj, parcurgand spornic treptele desavarșirii sale.

Figura spiritului creator noician sau portretul gazetarului e descifrata in succesive ipostaze situate intre dandysmul tanarului publicist, orgoliul ideatic al eseistului si mitul obsesiv al unei posibile scoli filosofice. Totodata, desprindem determinațiile evoluției intelectuale pe care a cunoscut-o ganditorul Noica, de la manifestarile sale publicistice sau revolta metafizica din carțile perioadei interbelice, pana la reflecția ontologica din deceniile opt și noua ale veacului trecut.

Alte dimensiuni ale cercetarii: o etica a lui nu (este imaginea camusiana a dandy-ului), morala care cunoaște un interval insolit prin colaborarea lui Noica la Buna Vestire (oficiosul Mișcarii Legionare), filonul eului creștin al filosofului, derapajele generate de o reflecție atinsa de strabism (gandirea louche), raporturile ideatice ale filosofului cu Descartes, Aristotel, Kant, Goethe, Heidegger, Blaga.

Finalmente, ne-a interesat figura ganditorului din perioada elaborarii ontologiei lui intru și a proiectului de logica a lui Hermes, aspecte legate de ceea ce se poate numi raționalitatea slaba a operei noiciene, ca și determinațiile care ne indreptațesc sa credem ca filosofia lui Noica, avand un rang imperial, a pornit mai demult pe calea catre universal.

Iata una dintre concluziile filosofului Gh. Vladuțescu din prefața carții: „Daca Ion Dur folosea biograficist gazetaria sau hipostaze ale metafizicii noiciene, scria o carte care ar fi placut prin insolitul și ineditul ei. Facand insa din ea un mijloc de a regandi portretul cautatorului, a scris una privitoare la treptele de formare sau desavarșire a filosofului. Mai inainte de a se pune, speculativ, in situatii, Noica nu le incerca, traindu-le?!”

Informații suplimentare

Titlu

Constantin Noica. De la gazetarie la gandirea speculativa

Preț

54,00

ISBN

978-606-26-1266-5

Format

Academic

Pagini

356

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Constantin Noica. De la gazetarie la gandirea speculativa”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON