Conceptul de refugiat in dreptul Uniunii Europene

0,00 lei

Stoc epuizat

Rezervă Categorii: , Cod: 382224Autor: Brumar CatrinelData apariție: 30-11-2016 Cuprins Răsfoiește

Descriere

Intrebat ce este un refugiat, un eminent jurist internațional a raspuns: „Este o persoana care indeplinește criteriile enunțate in articolul 1 din Convenție” (n.n. – Convenția privind statutul refugiaților, semnata la Geneva la 25 iulie 1951, in continuare Convenția) .
Raspunsul pare, la prima vedere, corect și complet, din perspectiva unui jurist. Cautand, cu mijloacele specifice, textul articolului 1 din Convenție, aflam suplimentar ca un refugiat este o persoana care, in urma unor temeri justificate de a fi persecutata datorita rasei, religiei, nationalitatii, apartenentei la un anumit grup social sau opiniilor sale politice, se afla in afara tarii a carei cetatenie o are si care nu poate sau, datorita acestei temeri, nu doreste protectia acestei tari; sau care, neavand nicio cetatenie si gasindu-se in afara tarii in care avea resedinta obisnuita, nu poate sau, datorita respectivei temeri, nu doreste sa se reintoarca. Pentru a se asigura de corectitudinea raspunsului sau, juristul a facut referire la intreg articolul 1, astfel incat și aspectele de excludere de la recunoașterea statutului de refugiat sau de incetare a statutului sunt avute in vedere.

Cu toate acestea, raspunsul este, in ciuda aparentei corectitudini, incomplet – pentru ca nu poate indica intregul ințeles al definiției – dar și, daca depașim cadrul strict al Convenției, inadecvat, deoarece la nivel universal sau regional exista și alte definiții omologate ale refugiatului, care vad in acesta, mai aproape de ințelesul comun, o persoana care incearca sa scape de o situație insuportabila, care poate consta in conflicte armate, interne sau internaționale, afectari grave ale ordinii publice, incalcari masive ale drepturilor omului, fenomene naturale extreme și al caror grad de toleranța (sau mai corect, de intoleranța) se apreciaza generic sau raportat la situația individului.

In orice situație, explicația oferita in episodul anecdotic de mai sus devine incorecta daca, parasind sfera stricta juridica, ne raportam la definițiile din limbajul comun al refugiatului. Pentru o persoana obișnuita, un refugiat este o „persoana care s-a retras undeva sau la cineva spre a se adaposti, spre a gasi sprijin sau ocrotire in fața unei primejdii, a unei neplaceri etc.” sau o persoana care se refugiaza, avand in minte explicația acestei acțiuni, de „a se retrage dintr-un teritoriu ocupat, a fugi din fața unui pericol sau a unei neplaceri, cautand sprijin sau ocrotire la cineva sau undeva: a se pune la adapost” . Locul in care persoana se adapostește sau gasește refugiu este denumit azil, care, potrivit unor definiții, are caracter inviolabil sau sacru .

Informații suplimentare

Titlu

Conceptul de refugiat in dreptul Uniunii Europene

Preț

0,00

ISBN

978-606-647-972-1

Format

Academic

Pagini

274

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Conceptul de refugiat in dreptul Uniunii Europene”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON