Arhitectura platilor si finantarii internationale

27,00 lei

Categorii: , Cod: 9014Autor: Marinoiu Ana-MariaData apariție: 11-12-2014 Cuprins Răsfoiește

Descriere

Prezenta lucrare intitulata Arhitectura platilor si finantarii internationale isi propune sa devina un instrument operational destinat tuturor celor interesati de specificul platilor si finantarii in tranzacțiile internationale cu bunuri si servicii datorita dublei abordari teoretice si practice. Cartea surprinde la nivel macroeconomic implicatiile noilor structuri financiare internationale, in special cu referire la Uniunea Europeana si Romania, surprinzand la nivel microeconomic instrumentalul de lucru in domeniul decontarii internationale intre exportatori si importatori.

Actualitatea temei de cercetare rezida din faptul ca ultimul studiu academic cuprinzator privind plațile internationale a fost efectuat la inceputul anului 2010 fara a lua in considerare efectele generate de recenta criza financiara.

Pe parcursul celor cinci capitole cartea are o structura piramidala trecand de la general la particular continand inclusiv o culegere de reglementari in domeniul platilor si finantarii internationale.

Capitolul 1, intitulat sugestiv Introducere in sistemul bancar international, realizeaza o incursiune in istoria dezvoltarii sistemului bancar modern tinand cont de actualele tendinte de globalizare si dereglementare, luand drept studiu de caz tari central si est europene, inclusiv Romania. Capitolul se incheie cu reflectii privind viitorul sistemului bancar international.

Pornind de la definirea termenului de plata care reprezinta executarea obligatiei debitorului pretului, concretizandu-se in transferul unei sume de bani de la cumparator la vanzator (Popa, 2002) in capitolul al doilea intitulat Instrumente clasice de plata sunt prezentate pe larg instrumente precum ordinul de plata sau viramentul, cecul si efectele de comert: cambia si biletul la ordin.

Capitolul al treilea, intitulat Sisteme si instrumente de plata internationale aduce in discutie termini ca: acreditiv documentar, incasso si scrisoare de garantie bancara realizand atat o abordare teoretica cat si practica prin introducerea modelelor si formularelor utilizate in decontarile internationale.

Capitolul patru, Sisteme si instrumente electronice de plata surprinde prin deschiderea catre inovare si tehnologizare abordand evolutia si implementarea sistemelor electronice de plata in Uniunea Europeana si Romania prin prezentarea Zonei Unice de Plati in Euro (SEPA) si a Sistemul Electronic de Plati in Romania. Din gama larga a instrumentelor electronice de plata au fost selectionate cele care au un grad ridicat de notorietate in randul companiilor precum: carduri, debite directe, cecuri electronice, e-cash si e-banking.

In ultimul capitol intitulat Tehnici de creditare a tranzactiilor comerciale internationale au fost prezentate pe larg instrumente bancare sau nonbancare precum: credite de prefinantare, credite de export, credit furnizor, credit cumparator, eurocredite, leasing, forfetare si factoring international.

Astfel au fost surprinse aspecte privind evolutia si armonizarea cadrului legislativ romanesc la normele Uniunii Europene in domeniul bancar, precum si principalele instrumente si modalitati de plata utilizate.

Lucrarea Arhitectura platilor si finantarii internationale se adreseaza unui public larg, in primul rand studentilor de la universitatile de profil economic din tara, ciclul de licenta si masterat care pot gasi aici informatii cu privire la definirea si mecanismul derularii finantarii si platilor internationale. In al doilea rand cartea este utila angajatilor din domeniul bancar si al tuturor entitatilor implicate in operatiuni de comert exterior (birouri de reprezentare, filiale, sucursale, agenti, comisionari, armatori, firme de asigurare, companii de logistica, firme de transport, caraus, etc.) care regasesc in ea informatii necesare fundamentarii deciziei de plata si finantare.

Multumesc pe aceasta cale pentru sprijinul acordat in elaborarea acestei lucrari domnului profesor univ. dr. Ioan Popa precum si membrilor familiei: Ada, Sonia si Stefan Marinoiu.

Lector univ. dr. Ana Marinoiu

Informații suplimentare

Titlu

Arhitectura platilor si finantarii internationale

Preț

27,00

ISBN

978-606-26-0173-7

Format

A5

Pagini

185

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Arhitectura platilor si finantarii internationale”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bucuresti, Bd-ul Iuliu Maniu (212) 862-3680 editura@prouniversitaria.ro

    Facebook
    LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON