Ionescu Maria Ortansa

Maria Ortansa Ionescu (n. 6 august 1901, Pitesti – d. 2 noiembrie 1969, Bucuresti) a fost o mezzosoprana si profesoara de Canto.

A strans si pastrat cu grija multe fotografii si afise ale aparitiilor artistice de-a lungul cariei sale, semnate adesea cu numele Maria Hortense Ionescu. In evidentele de stare civila apare cu numele de botez Maria Ostanta, fiica a lui Grigore de profesie cojocar si Maria, locuitori din Pitesti, Calea Craiovei, nr. 161.

A absolvit Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica din Bucuresti in 1927.
A fost apropiata de scena pitesteana. In anul 1926 a fost prezenta pe scena Teatrului Comunal din Pitesti (azi Teatrul „Al. Davila” Pitesti) intr-o auditie muzicala in folosul sinistratilor neasigurati din Bacau (iunie 1926), intr-un concert in care a interpretat rolul Madama Butterfly (Ciociosan) de G. Puccini (septembrie 1926) ?i in concertul de Craciun cu colinde (18.12.1926).
In anul 1928 o regasim pe scena pitesteana in doua auditii muzicale coordonate de tenorul Alberto Della Pergola, profesor de Canto la scoala Superioara de Muzica si Arta Dramatica „Eg. Massini” din Bucuresti si in programul Festivalului de Muzica Romaneasca pentru comemorarea compozitorului Ciprian Porumbescu in opereta “Crai Nou”.
De asemenea, o regasim in programul Festivalului Muzical al Cercului Studentesc Argesean in aceiasi opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, in programele unor concerte religioase date sub auspiciile Ateneului Popular „Ionescu Gion” din Pitesi de la Biserica Sf. Vineri (februarie 1929), cu ocazia Craciunului si Anului Nou (decembrie 1933) etc.
In perioada 1925-1933 a fost soprana in Societatea Corala Romana din Bucuresti „Carmen” (fondata in 1901 de D.G. Kiriac, n. 1866 – d. 1928), condusa de directorul artistic I.D. Chirescu.
A fost admisa ca solista a Operei Romane din Bucuresti, insa a renuntat in favoarea activitatii scolare si extra-scolare.
A condus cu multa daruire activitatea corala la mai multe scoli din Bucuresti: scoala Primara de Fete nr. 25 „Mihail Kogalniceanu” (Barbatescu Vechi), scoala Primara de Fete nr. 15 „Iancu Zalomit”, Liceul Comercial de Fete (Str. Arge?, nr. 7), scoala Primara de Fete „Domnita Maria”, scoala de Fete nr. 1 Popa-Rusu, scoala Primara de Fete nr. 32 (Str. Masina de Paine), Liceul „Grigore si Alexandrina Cantacuzino”, Liceul Ortodox „Zoe Romniceanu” etc.
A publicat lucrarea „Nasterea Domnului” in 5 tablouri infatisand toate obiceiurile stramosesti de Craciun (Tipografia Cooperativa „Litera Crestina”, Bucuresti, 1936).
E autoare a cantecului „La Moara”, pe versuri de Rusalin Muresan.
In aprilie 1934 se casatoreste, la Pitesti, cu poetul Stelian Constantin Stelian (nascut Stelian D. Constantin) de care divorteaza in iunie 1936.Afișez singurul rezultat

  • fără stoc
    Ionescu Maria Ortansa
    vezi detalii
    Din viata mea
    42,00 lei
LIVRARE GRATUITA PENTRU COMENZI PESTE 300 RON