Showing all 2 results
Alina Burcă este licențiată a Universității din Oradea, promoția 1997, urmând apoi studiile aprofundate ale aceleiași universități. Din anul 2008 este absolventa școlii doctorale a Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, având titlul științific de doctor în domeniul Lingvisticii. Încă de la absolvirea facultății este profesor de Limba și literatura română la un liceu de prestigiu din Oradea, Liceul Teologic Baptist Emanuel, unde este responsabil de aria curriculară Limbă și comunicare și șef de Catedră. Din anul 2009 este profesor mentor pentru învățământul preuniversitar, fiind parte din Corpul Național al Profesorilor Mentori din România, listă publicată în Monitorul Oficial în 2024. De asemenea, este metodist de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor. Începând din anul 2009 este lector universitar la Universitatea Emanuel din Oradea, unde predă cursurile de Introducere în Lingvistica Generală, Limba Română Contemporană. Fonetica, Lexicologia, Morfologia, Limba Română Contemporană. Sintaxa, Dialectologie, Istoria Limbii Române. Din anul 2023 este și profesor asociat la Universitatea din Oradea, Facultatea de Litere, unde predă Tehnici de redactare scrisă cursuri de Introducere în studiul limbii române pentru studenții din anul pregătitor.
A scris zeci de articole pe teme de pedagogie și educație școlară, metodica specialității, apărute în diverse publicații, precum și articole de specialitate din domeniul gramaticii, precum: Analiză contrastivă a morfosintaxei adjectivului în limba engleză versus cea a adjectivului în limba română, în Analele Universităţii din OradeaActivitatea în echipe – stimulent al întregii clase la disciplinele opţionale. Aplicaţie la o lecţie de problematizare a definiţiilor propuse clasei adjectivale, în Managementul clasei. Orizonturi şi perspective, (coord. prof. Virginia Tiurbe) Editura Didactica Militans – Casa Corpului Didactic Oradea, Conversiunea substantivului , a pronumelui şi a numeralului la clasa adjectivului, în Philology, Theology and Ethics. Proceedings of the annual academic conference Emanuel University of Oradea 2010, Frecvența adjectivelor invariabile în diacronie, în Journal of Humanistic and Social Studies, Faculty of Humanities and Social Sciences of Aurel Vlaicu University, Arad, vol. III, nr. 1 (5), Relații ternare în sintaxa limbii române contemporane, articol publicat în Analele Universității din Oradea. fascicula Limba și Literatura Română, volumul 30 etc.
Este autoarea volumelor Articolul în limba română. Prezentare monografică, Editura Stylos, Oradea, Eseul. Metodă eficientă de evaluare a competenţelor literare, Editura Stylos, Oradea, Repere cultural-literare românești. Colecție de eseuri pentru ciclul superior de liceu, format electronic, Editura Stylos, Oradea, Fonetica limbii române, Editura Stylos, Oradea, Lingvistică Generală. Notițe pentru suport de curs, 2020, Editura Stylos, Oradea, Literatura română veche. Repere istorico-literare pentru elevii de liceu, Editura Stylos, Oradea, Elemente fundamentale de fonetică a limbii române, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, dar și referent științific, profesor coordonator al auxiliarului didactic Testare Națională la Limba și literatura română 2023: Ghid teoretic și practic cu 20 de teste, Editura Risoprint, Cluj-Napoca. De asemenea, este editor și corector colaborator al mai multor edituri din țară, având peste 20 de cărți editate.
Showing all 2 results