Peer review

PEER REVIEW

Promovarea cartilor stiintifice împreuna cu cele care fac parte din panelul stiintelor sociale si umaniste, incluzand si lucrarile beletristice, reprezinta obiectivul principal al activitatii noastre editoriale.

Ne adresam unui public vast alcatuit din studenti, masteranzi, profesori, cercetatori, academicieni, toti cei pasionati de lecturile de specialitate.

Parteneriatele create, buna colaborare cu autorii, numarul mare de comenzi primite pe magazinul online al editurii si mai ales feed back-ul primit de la cititorii nostri, ne confera garantia valorii cartilor publicate si ne obliga totodata la îmbunatatirea continua a publicatilor si sporirea vizibilitatii editurii.

Activitatea stiintifica a autorilor si a referentilor de marca, precum si activitatea editoriala, asigura calitatea cartilor publicate de Pro Universitaria.

Una din strategiile principale ale editurii este procesul de peer review, care se bazeaza pe lista referentilor de marca, personalitati ale vietii stiintifice si culturale din domeniul filologiei.
- Prof. univ. dr. Cristiana-Nicola Teodorescu – Prorector Relatii internationale si imagine academica – Universitatea din Craiova;
- Prof. univ. dr. Elena Filipas – Universitatea din Bucuresti;
- Prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu – Vice-Rector for Education and Academic Quality Assurance “Stefan cel Mare” University of Suceava;
- Prof. univ. dr. Daniela Rosca – Universitatea din Craiova;
- Conf. univ. dr. Ilinca Taranu – Universitatea de Vest din Timisoara;
- Conf. univ. dr. Liana Stefan – Universitatea de Vest din Timisoara;
- Conf. univ. dr. Titela Vîlceanu – Universitatea din Craiova;
- Conf. univ. dr. Cecilia Condei – Universitatea din Craiova.
- Conf. univ. dr. Mirela Ocinic – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Editarea se face pe baza unei cereri/comenzi de editare, care primeste un numar de înregistrare, ce va fi folosit pe toata durata procedurii pentru a se asigura impartialitatea si confidentialitatea evaluarii si în care autorul lucrarii completeaza toate datele necesare, fiind înstiintat ca în termen de 45 de zile va primi raspuns din partea redactiei referitor la publicarea lucrarii sale (aplicatia din registrul electronic avertizeaza referentii cu cateva zile înaintea celor 45 de zile). Prin aceasta etapa redactia se asigura ca autorul a transmis o lucrare originala si care respecta prevederile Legii nr. 206/2004 privind buna conduita în cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare (publicata în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 4 iunie 2004), cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru evitarea plagiaturii tot mai des întalnita si respectarea dreptului de proprietate intelectuala, editura încheie pentru fiecare carte/articol (anexat contractului de editare), un Acord de Conformitate a Transferului Drepturilor de Autor prin care autorul garanteaza ca lucrarea este originala si ca editarea si comercializarea lucrarii nu vor prilejui în niciun fel o violare a altor drepturi de autor (copyright) sau o încalcare a altor contracte sau întelegeri anterioare existente între autor si terti; ca nimic legat de editarea si/sau comercializarea lucrarii nu poate da nastere unei urmariri penale sau actiuni civile.

Comisia de etica cercetarii, centralizeaza toate observatiile facute de referentii stiintifici care au analizat urmatoarele aspecte:
- riscul de plagiat;
- conflictul de interese;
- confidentialitatea cu privire la subiectii inclusi în cercetare;
- mentionarea corecta a apartenentei ideilor prin trimiteri bibliografice.

Pe site-ul editurii exista o zona unde se poate atasa manuscrisul propus de autor pentru tiparire, de unde este trimis automat pe adresa de mail a directorului editurii.

Preluarea manuscrisului de la autor se face de catre directorul editurii în format electronic (de preferabil word), care o va trimite redactorului din domeniul filologiei. Redactorul verifica conditiile minimale premergatoare pentru trimiterea manuscrisului la doi referenti de specialitate, si anume:
- sa aiba 2 referenti de specialitate;
- subiectul tratat sa fie de actualitate, sa contina elemente de noutate, originale, corespunzatoare standardelor si tematicii domeniului;
- continutul stiintific al materialului sa fie substantial;
- argumentarea stiintifica a ideilor sa fie logica;
- sursele bibliografice sa fie relevante si utilizate corect. Deopotriva, citarea literaturii de specialitate trebuie sa fie corecta;
- claritatea, concizia si acuratetea textului;
- lipsa erorilor, conceptelor gresite si a ambiguitatilor;
- stilul concis si elevat;
- manuscrisul sa contribuie la dezvoltarea teoriei în domeniu;
- concluziile manuscrisului sa concorde cu obiectivul acestuia.

Selectarea lor se face din lista de referenti cu care editura colaboreaza si care si-au dat acordul de a participa la procesul de peer review.

Cei doi referenti de specialitate desemnati vor evalua lucrarea individual, dupa cele cinci criterii stabilite:
- originalitatea (sa aiba o esenta, o idee proprie, care sa stea la baza lucrarii);
- valoare stiintifica (sa arate relevanta lucrarii asupra activitatii de cercetare din mediul academic si impactul pe care îl are asupra domeniului respectiv);
- neconformitati;
- calitatea lucrarii stiintifice (fundamentarea stiintifica a continutului lucrarii, maniera de realizare a modelelor de analiza, gradul de originalitate a temei);
- actualitatea temei abordate de autor (fiecare autor trebuie sa vina cu ceva nou, inovativ pentru domeniul în care activeaza).

Acestia vor întocmi referate de evaluare pe formularele de recenzie specifice, puse la dispozitie pe site-ul editurii.

Referentii vor trimite pe adresa editurii cate un referat care va contine aprecieri cu privire la valoarea stiintifica a lucrarii si daca este cazul vor formula recomandari.

Preluarea referatelor se va face de catre redactorul editurii, daca referatele sunt nefavorabile lucrarea va fi respinsa, ea nefiind publicata la Editura Pro Universitaria. În situatia în care unul dintre referate este favorabil, iar celalalt este nefavorabil, se va apela la un al treilea referent. Daca si cel de al treilea este nefavorabil se va refuza publicarea lucrarii; în cazul în care este favorabil, lucrarea va fi aprobata luand în calcul eventualele recomandari.

Lucrarea poate primi unul din cele trei calificative:
- acceptata la publicare;
- acceptata la publicare, dar cu modificari;
- respinsa.

Referitor la acceptarea cu observatii a lucrarii se pot distinge doua situatii, respectiv: a) aplicarea observatiilor în lucrare este la alegerea autorului;
b) se solicita autorului respectarea consecventa a observatiilor.

Autorului i se vor comunica decizia si recomandarile referentilor pastrandu-se pe tot parcursul etapei, confidentialitatea.

Avand referatele, redactorul face un raport catre directorul editurii prin care propune sau nu publicarea lucrarii.

Lucrarea aprobata va intra la corectorul din domeniul filologiei (editura are corectori pe fiecare domeniu – de vazut organigrama atasata), care va face propuneri acolo unde este cazul si le va supune aprobarii autorului.

Editura Pro Universitaria realizeaza o evaluare editoriala pentru toate cartile aparute, prin care estimeaza impactul produs, grupul tinta de cititori si posibilitatile de promovare si difuzare, în functie de care se stabilesc tirajele. Evaluarea se face pe baza urmatoarelor criterii:
- notorietatea autorului;
- actualitatea temei tratate si dezbaterea ei în literatura de specialitate si/sau în mass-media;
- dezvoltarea pietei de carte pe domeniul respectiv;
- numarul de carti de pe piata care trateaza aceeasi tema sau teme similare;
- impactul volumelor anterioare ale autorului (vanzari).

Unul dintre obiectivele Editurii Pro Universitaria este promovarea calitatii stiintifice a cartilor publicate prin participarea la targurile si saloanele din tara (Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Alba-Iulia, Iasi, Medias, Sibiu, Targu Mures etc.), implicarea în proiecte culturale si editoriale, lansarea unor colectii reprezentative a autorilor consacrati, suportul oferit tinerilor debutanti.