Stiinta administratiei

Cod: 10797

ISBN: 978-606-26-0387-8

Editura: Editura Pro Universitaria

Data aparitiei: 10-2015

Colectia: Cursuri universitare

Pagini: 278

Format: Academic

Disponibilitate: in stoc

Stiinta administratiei

Autor(i): Tomescu Mădălina

38 lei

In sensul cel mai larg al cuvantului, administratia este o activitate care consta in a conduce, a carmui, a gospodari o intreprindere, o institutie, o entitate.

Aceasta este, cu alte cuvinte, o activitate care consta intr-o prestatie a unei persoane sau a unui grup de persoane in folosul altora, fata de care prestatorul se afla in anumite raporturi juridice: de subordonare, de colaborare sau de participare si caruia beneficiarul prestatiei ii pune la dispozitie mijloacele materiale si financiare necesare.

Termenul de administratie deriva din latinescul magister, care inseamna stapan caruia i se subordoneaza servitorul si pe care acesta trebuie sa-l serveasca.

Alteori, in limbaj curent, termenul de administratie desemneaza unele compartimente organizatorice din structura unei unitati sau a unui organ, ori activitati ale acestora care nu au caracter productiv.

Discutand sub aspect organizatoric, administratia realizeaza un interes al statului sau al colectivitatii locale, ea trebuie deci privita nu doar ca activitate, ca actiune prestatoare, ci si ca mod de organizare a unor structuri menite sa realizeze aceasta activitate si care exista in toate sferele puterii statului, dar si in afara acestora, ca activitati prestatoare de interes public sau de interes particular.

In functie de interesele pe care le realizeaza, distingem:
a. administratie publica – daca interesul este unul general, de nivel national sau local;
b. administrare particulara – daca interesul ce se cere realizat este unul particular.

Carti din aceeasi categorie