Sistemul organizatiilor internationale guvernamentale si al organizatiilor internationale nonguvernamentale

Cod: 8108

ISBN: 978-973-129-157-4

Editura: Editura Pro Universitaria

Data aparitiei: 11-2007

Colectia: Cursuri universitare

Pagini: 264

Format: A5

Disponibilitate: rezervare

Sistemul organizatiilor internationale guvernamentale si al organizatiilor internationale nonguvernamentale

Autor(i): Cristian Sorin Dumitrescu , Marcela Monica Stoica

25 lei

rezerva

Lucrarea Sistemul organizatiilor internationale guvernamentale si al organizatiilor internationale nonguvernamentale reprezinta o incercare de abordare a sistemului de organizatii internationale, respectiv al organizatiilor internationale guvernamentale si al organizatiilor internationale nonguvernamentale.

Continutul ei se bazeaza pe interpretarea documentelor emanate de la aceste organizatii, a literaturii de specialitate straine si romanesti, foarte bogata pe anumite subiecte, cum ar fi organizatiile internationale guvernamentale, dar destul de saraca pe altele, ca, de exemplu, in ceea ce priveste organizatiile internationale nonguvernamentale, in special pe spatiu romanesc.

Dinamica extraordinara a vietii internationale, noile provocari la care acestea trebuie sa faca fata isi pun amprenta si asupra evolutiei sistemului de organizatii internationale , ducand la amplificarea rolului si influentei acestora in lume.

De asemenea, cresterea numarului de organizatii internationale guvernamentale, si in ritm si mai accelerat a celor nonguvernamentale, precum si a interdependentelor dintre ele duce la aparitia unor noi subiecte de drept international si, implicit, la dezvoltarea diferitelor ramuri ale Dreptului.

Pe de alta parte, in cazul unor organizatii cu o existenta mai indelungata, cum este ONU, organizatie cu vocatie universala, o problema care suscita astazi discutii este cea legata de reforma ei, astfel incat sa poata raspunde noilor amenintari la adresa pacii si securitatii mondiale.

Pe continentul nostru, extinderea Uniunii Europene spre Sud si Est, semnarea, la Roma, la 29 octombrie 2004, a Tratatului instituind o Constitutie pentru Europa, precum si ratificarea lui ridica o serie de probleme pe care statele si organizatiile internationale guvernamentale vor trebui sa le solutioneze in interesul popoarelor. Si, desigur, organizatiile internationale nonguvernamentale din diferitele domenii de actiune vor avea o contributie semnificativa in acest sens.

Avand in vedere problematica abordata, structurarea si organizarea materiei, aspectele de noutate implicite, consideram ca lucrarea de fata este un instrument de absoluta necesitate si utilitate pentru studenti, cadre didactice, precum si pentru toti cei interesati de organizarea si de evolutia vietii internationale, de activitatea organizatiilor internationale guvernamentale si nonguvernamentale de pe diferitele continente.

AUTORII

Carti din aceeasi categorie