Prezentarea de caz clinic in otorinolaringologie

Cod: 8790

ISBN: 978-606-26-0181-2

Editura: Editura Pro Universitaria

Data aparitiei: 12-2014

Colectia: Cercetari doctorale

Pagini: 154

Format: Academic

Disponibilitate: rezervare

Prezentarea de caz clinic in otorinolaringologie

Autor(i): Veronica Epure , Dan-Cristian Gheorghe

15 lei

rezerva

Examenul practic din cadrul specialitații ORL a constituit mereu o piatra de incercare atat pentru viitorii specialiști, cat și pentru cei doritori a iși mai dovedi inca o data ca medicina se stapanește prin cunoștințe.

Pentru tinerii rezidenți el constituie o prima verificare a responsabilitații lor fața de pacient și o supraveghere constructiva din partea comisiei de examinare. Este momentul in care se vad roadele anilor de pregatire, algoritmul de diagnosticare deprins de viitorul specialist și, nu mai puțin, cantitatea de noțiuni acumulate.
Pentru cei deja obișnuiți cu canoanele specialitații, este un prilej de a-și dovedi arta medicala la propriu și a demonstra ca orice examen ramane un motiv pe cat de simplu pe atat de prielnic pentru verificarea de sine și capatarea de noi experiențe diagnostice și terapeutice. Și totuși, nu rare sunt cazurile cand, din discuții, reiese o teama a candidaților pentru aceste examene din specialitate. Sa fie tracul examinarii orale sau poate imprevizibilitatea patologiei intalnite? Care ar fi dificultațile unui asemenea concurs? Nu putem decat sa presupunem ca bogația de date clinice care sunt necesare susținerii unui diagnostic și inițierii unei terapii reprezinta sursa acestor indoieli. In fond, este chiar rostul și dorința acestor examene, de a trece candidatul prin materie și a-l face sa impresioneze comisia prin capacitațile sale de analiza și sinteza. Simplu, nu?

Acesta este rostul carții de fața! Am incercat sa cuprindem intre paginile sale cele mai frecvente cazuri intalnite la examenele specialitații. Cititorul este invitat sa se deprinda cu tipicul unei prezentari de caz. Diagnosticul diferențial este tratat cu seriozitate și argumentat cu datele din literatura. Discuțiile terapeutice sunt prezentate opțional, in funcție de datele esențiale ale cazului clinic.

Nu avem pretenția de exhaustivitate. Nici nu credem ca exista șabloane tipice pentru fiecare boala. Orice caz are particularitațile sale. Iar asocieri de morbiditate pot exista oricand. Speram insa ca acest ghid sa aduca lumina in ceea ce se dorește de la un viitor specialist/ primar.

Carti din aceeasi categorie