Practici discursive utilizate in textele media scrise

Cod: 381850

ISBN: 978-606-26-0535-3

Editura: Editura Pro Universitaria

Data aparitiei: 02-2016

Colectia: Cercetari doctorale

Pagini: 348

Format: Academic

Disponibilitate: rezervare

Practici discursive utilizate in textele media scrise

Autor(i): Adriana Danila

48 lei

Lucrarea de fata, prezentata ca teza de doctorat (Practici discursive utilizate in textele media scrise) la Universitatea Bucuresti, isi propune sa urmareasca (pornind de la investigarea unui bogat material lingvistic autentic, inregistrat de presa scrisa romana si germana pre- si post revolutionara din Romania) dinamica unor procedee discursive de presa, la nivelul peritextului verbal.

Studiul are, in primul rand, un caracter descriptiv, fiind, in intregime, original, incercand, pe coordonata investigata, suplinirea si completarea domeniului de cercetare abordat, cu noi aspecte, inexistente in cercetarile efectuate pana in prezent. Dupa stiinta noastra, nu a mai fost efectuata o lucrare de germanistica pe tema in discutie, cu atat mai putin o abordare contrastiva, germano-romana, pe subiectul dat. Bibliografia romaneasca de specialitate inregistreaza, in acest sens, un excelent studiu al Mariei Cvasnii Catanescu, 2006, privind Retorica publicistica. De la paratext la text, care ne-a servit ca element de referinta, atat in ceea ce priveste orientarea teoretica, cat si in ceea ce priveste metodologia de abordare si analiza a materialului.

Lucrarea este structurata in opt capitole, cuprinzand o prima parte, introductiva, cu caracter teoretic, avand ca obiectiv definirea si circumscrierea sferei de investigatie a subiectului abordat si o a doua parte, cu caracter aplicativ, prezentand rezultatele concrete obtinute in urma investigatiei efectuate pe material. Lucrarea se incheie cu un capitol de concluzii, prezentand rezultatele studiului si sugerand eventualele directii noi de cercetare deschise de acesta.

Sustinerea ideilor noastre se bazeaza pe consultarea unei bogate si recente bibliografii de specialitate (cf. Bibliografia selectiva de la sfarșitul lucrarii). In incheierea acestor consideratii introductive, as dori sa multumesc tuturor celor care, prin competenta si bunavointa, ne-au facilitat realizarea lucrarii.

Carti din aceeasi categorie