Cooperare internationala in materia insolventei

Cod: 10881

ISBN: 978-606-26-0869-9

Editura: Editura Pro Universitaria

Data aparitiei: 01-2018

Colectia: Stiinte juridice

Pagini: 209

Format: A5

Disponibilitate: in stoc

Cooperare internationala in materia insolventei

Autor(i): Bogdan Radu

29 lei

cumpara Introdu numarul si te sunam noi

1. Necesitatea si actualitatea temei de cercetare
Ideea propunerii unei teme tangente dreptului insolventei in context international a pornit odata cu constatarea unor simple situatii de fapt: 1) criza economica globala nu este inca un fenomen incheiat, tarile afectate fiind inca in cautarea unor solutii legislative si economice pentru stabilizarea pietelor interne si pentru ameliorarea efectelor negative ale procedurilor de insolventa; 2) efectul domino produs de crizele financiare pe plan mondial au antamat numeroase proceduri de insolventa si insolventa transfrontaliera.

Mecanismele ce au fost puse la dispozitie creditorilor pentru recuperarea intr-un termen cat mai scurt a creantelor din alte jurisdictii nationale au fost supuse unor adevarate provocari, partea pozitiva constand in o intelegere mai buna a punctelor slabe, neajunsurilor lor si demararea lucrarilor privind imbunatatirea si completarea acestora Avand in vedere: a) o practica tot mai intensa in materie de insolventa transfrontaliera; b) procesul institutional de continua modificare, adaptare si lamurire a dispozitiilor referitoare la insolventa pentru armonizare nationala si internationala; c) abordarea interdisciplinara; d) evolutiile legislative interne, in sensul implementarii in legislatia romaneasca a primului Cod de Insolventa din istoria legislativa a Romaniei si a legii insolventei unitatilor administrativ-teritoriale; e) din dorinta de a crea o parghie doctrinara ce faciliteaza studiul acestui fenomen al procedurilor de insolventa ce se desfasoara pe palierul national si pe cele doua paliere internationale de interes pentru Romania (in interiorul Uniunii Europene, si in exteriorul acesteia), consideram ca este un imperativ ca aceasta lucrare sa prinda viata.

2. Obiectivele cercetarii
Prin prezentul demers stiintific s-a incercat prezentarea eforturilor internationale de cooperare in materia insolventei. Analiza s-a concentrat pe trei linii principale de cercetare: UNCITRAL si Legea model UNCITRAL privind insolventa transfrontaliera, institutiile europene si Regulamentul 1346/2000 privind procedurile de insolventa, si nu in ultimul rand reglementarea la nivel national in materia insolventei data de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 46/2013 privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale.

3. Metodologia folosita pentru studierea si elaborarea lucrarii de cercetare
Documentarea pentru elaborarea prezentului produs stiintific a avut loc prin consultarea materialelor doctrinare, a rapoartelor oficiale si a cadrelor legislative de interes pentru tema de cercetare. Materialele studiate au fost consultate in cadrul diferitelor biblioteci publice, private, sau pe internet accesand diferite baze de date internationale. Elaborarea lucrarii finale a fost facilitata de un stagiu de mobilitate internationala de o luna efectuat la Universitatea Angel Kanchev din Ruse, Bulgaria. Cu aceasta ocazie, pe langa doctrina detinuta de biblioteca universitatii, au fost accesate baze de date internationale precum Ebsco, Springer sau Science Direct. Pentru intelegerea problemelor delicate privitoare la procedurile de insolventa, pentru conturarea unor concepte noi, s-a procedat la discutii formale (cu prilejul diferitelor conferinte la care s-a participat) si informale cu membrii comunitatii stiintifice de specialitate.

4. Rezultatele cercetarii si modalitatile de valorificare a acestora
Rezultatul cercetarii a constat in intelegerea aprofundata a problemelor sensibile de dreptul insolventei si al insolventei transfrontaliere. Valorificarea cercetarii stiintifice s-a concretizat prin variatele studii publicate si nu in ultimul rand elaborarea tezei proprii de doctorat.

Carti din aceeasi categorie